Október 22. Kedd, Előd

Tényleg lesz magyar tenger?

Már ma is van, hiszen a Balaton a mi tengerünk. Most azonban úgy néz ki, ez nemcsak szóban, hanem tényleg így lesz, mivel a Balaton sókoncentrációja egyenletesen emelkedik.

HíresővízBalaton
2024. október 06. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Red,Boat,On,Lake,Balaton,In,Summer


Szüleink számára még a Balaton jelentette a “végtelen” vizeket, hiszen a tengerekhez eljutni nem volt olyan egyszerű. Ma már bárki olcsón eljuthat a nagy kékséghez, de a Balaton népszerűsége töretlen, bár édesvíz. Pontosabban még az, ez pedig tényleg nagy gond! 

tenger, sós, Balaton
Tényleg tenger lesz, nem csak nekünk? /Fotó: Botond Horvath / Shutterstock

Nem is arról van szó, hogy adott esetben tisztítás és fertőtlenítés után ne lehetne meginni a vizet, hiszen a sótlanítás már megoldható. A probléma az ökológiai hatás, mely nagyjából 50 éven belül erősen megmutatja magát a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI), a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság tanulmánya szerint. 

A szalinizáció, vagyis az édesvíz sóssá válása világszerte gondot okoz, mozgatórugója pedig a bányászat, az olaj- és földgázkitermelés, az útsózás, a műtrágya és az urbanizáció. Ezek hatására a Balaton sótartalma 50 éve fokozatosan növekszik, újabb 50 év múlva pedig a koncentráció már az 1000 mg/l körüli szintet is eléri (a tengerek sótartalma nagyjából 3500 mg/l körül mozog). Vagyis a Balaton már most sem édesvíz, hanem édes-sós átmenet. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock