Október 22. Kedd, Előd

Október és konyhakert

Szerencsére egyre többen és egyre nagyobb kedvvel termesztenek maguknak is élelmiszereket. Október azonban fordulópont, hiszen ekkorra a legtöbb zöldség már letermett, ideje takarítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Victorian,Garden,In,Autumn,In,The,Uk,With,Vegetables,Growing


Azt ma már jól tudjuk, hogy a veteményes nem csak a kertben kaphat helyet. A teraszon is csodálatos és finom zöldségek termeszthetőek, de sok esetben még a szobában is teremnek ezek a növények, ha jól választjuk meg a helyüket. De eljön az október... 

október, tél, komposzt
Októberben és télen is értékes a konyhakert. /Fotó: Beekeepx / Shutterstock

Októberi nagytakarítás

Az ősz a bőség ideje, de ahogy a végéhez közeledünk, a zöldségek már nem hajtanak hasznot, vagyis ideje elkezdeni a takarítást. A kerttulajdonosok ilyenkor kesztyűt húznak, a letermett növények pedig mehetnek egyenesen a komposztba. Mindegy, miről van szó, ami a konyhakertben helyet kap, az a komposztban is remekül elfér, itt nem kell válogatni a tök, a paradicsom, a paprika vagy a cukkini mind visszakerülhetnek a körforgásba. Ráadásul itt nem is ér véget a rendszer, hiszen ilyenkor is lehet ültetni zöldségeket, fűszer- és gyógynövényeket, bár ezek zöme inkább következő tavasszal örvendeztet meg minket finomságokkal. Az október a fokhagyma ültetésének kedvez, de a káposzták, a mángold és sok más növény is vígan elvan a hűvös hajnalokkal és a napsütéses októberrel. 

A lakásból, erkélyről sem kell más felé kacsintani, hiszen a komposztálás egészen kis helyen is megoldható, nem büdös, de igaz, hosszabb folyamat. Ha ehhez nem fűlik a fogunk, akkor se dobjuk a zöldségnövényeket az erdő szélére, vagy a mezőre, mert nem ide tartoznak. Ha komposztálni nem tudunk, akkor zöldhulladékként kezeljük ezeket a növényeket. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock