Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Télen is lehet friss zöldséget szüretelni, akár a lakásban is!

Híreső
2023. december 29. 11:00
Small,Bush,Of,Balcony,Cherry,Tomatos,In,Brown,Pots,On

Télen nincs más választásunk, mint az ízetlen ellenben kifejezetten drága zöldségek közt válogatni? Nos, ez nem igaz, még abban az esetben sem, ha történetesen kertünk sincsen, hiszen néhány finomság akár a lakásban is nevelhető egy nagyobb cserépben.

Container,Vegetables,Gardening.,Vegetable,Garden,On,A,Terrace.,Herbs,,Tomatoes
Fotó: vaivirga

A kertben

Még csak fóliasátor sem kell ahhoz, hogy a spenót és a fodros kel egész télen friss levelekkel lásson el minket, ezek a növények ugyanis ilyenkor is nőnek. Igaz ez a fokhagyma és a téli porcsin esetében is, de az áttelelő saláta is kiváló tápanyagforrásként jelentkezik még a téli kertben is.

Ha pedig egy kis időt és energiát ölünk bele, akkor a konyhakert fölé nagyon egyszerűen és gyorsan lehet kis méretű fólia sátrat készíteni. Ebbe nem kell nekünk is beleférni, elég, ha a növények számára biztosít melegebbet, mint a kinti hőmérséklet, így pedig a termeszthető növények száma is megugrik.

Watering,Plants,In,A,Greenhouse
Fotó: goodbishop

Lakásban

Igen, ez is lehetséges, bár télen azért nagyobb kihívás. Koktélparadicsomot is nevelhetünk, de ehhez legalább napi 16 órányi fényre van szükség - cserébe ez lehet mesterséges fény is. De ilyen ráfordítás nélkül a cserépben, a déli ablak közelében a spenót itt is szépen fejlődik, a saláta, a rukkola vagy a kelkáposzta is jó választás lehet. Ezeket azonban ne engedjük telesen kifejlődni, szedjük le a leveleket korábban, és a kell, vessük el a magokat újra, így lesz friss utánpótlásunk!

A lakásban egészséges téli vitaminforrás nevelhető a csíráztatás révén is. Ekkor a mungóbab és a lucerna kerül előtérbe, de ha ennél többet, erősebbet szeretnénk, akkor a jalapeno és a habanero is jusson eszünkbe. Ezeknek ugyan a csíráztatott lucernához és mungóbabhoz nem sok köze van, de a paprikafélék közül nagyon sok remekül nevelhető a lakásban, cserében, még télen is!

Small,Red,Jalapeno,Peppers,Grow,In,Clay,Pots.,A,Group
Fotó: Olga Korica

 

sátorzöldségcserép