Április 27. Szombat, Zita

Jön a zöldhulladék és élelmiszermaradék gyűjtésének kora

Híreső
2023. december 31. 11:00
Close,Up,Of,Woman,Making,Compost,From,Vegetable,Leftovers,In

A szelektív hulladékgyűjtés egy következő lépcsője, amikor már nem csak a papír, a fém és a műanyag gyűjtését és elszállítását szervezik meg, hanem a biohulladékra is figyelmet fordítanak. És miért ne tennék, hiszen igen nagy összegeket lehet vele keresni, a biohulladék ugyanis gyakorlatilag alapanyag.

Smiling,Cute,Garbage,Bin,Character,Full,Of,Organic,Biodegradable,Waste,
Fotó: Stokkete

Igen, termőföld képződik belőle a megfelelő körülmények között, amit azután értékesíteni is lehet. Vagyis a biohulladék a kertes házak esetében egy olyan részegység, amit nem valószínű, hogy kiengednek a kezeik közül. Ellenben a gyűjtése ott, ahol a komposztálás megvalósítása nem lehetséges, vagy nagyon körülményes, mindenképpen hasznos lépés.

A,Young,Girl,Throws,Vegetable,Cuttings,In,A,Compost,Bucket.
Fotó: Natalia Hrynovets

Erre pedig már egy rendelet is született, mely nem csak azt tartalmazza, hogy hogyan szervezik meg a gyűjtést és az elszállítás a házaktól, hanem azt is, hogy lesz lehetőség kihelyezett gyűjtőedényeket is használni erre a célra.

Garbage,Sorting.,Organic,Food,Waste,From,Vegetable,Ready,For,Recycling
Fotó: UliAb

A biohulladék gyűjtése egy kifejezetten jó irány, ugyanakkor számolni kell azzal, hogy ami nekünk “biohulladék”, az a körülöttünk élő lényeknek élelem, és ha lehetőség adódik rá, gondolkodás nélkül élni is fognak vele, vagyis feltúrják a gyűjtőedényeket - különös tekintettel a kihelyezett, kerítéssel nem védett gyűjtőkre. Hogy erre milyen megoldást találnak ki, az egyelőre még nem tiszta, illetve az sem világos, hogy az erjedő, rothadó alapanyagok szagának semlegesítése hogyan történik majd meg addig, míg el nem szállítják az edényeket - hiszen nem csak a zöldség és gyümölcshéjak, valamint a nyers növényi hulladékok gyűjtéséről van szó, hanem az élelmiszermaradékokról is.

hulladéknövénykomposzt