Szeptember 16. Hétfő, Edit

Vízenergia egy új szemszögből

A nap- és a szélenergia mellett nagy hangsúlyt kell kapnia a vízenergiának is. De nem egészen abban a formában, ahogyan most is ismerjük, hiszen annak környezetkárosító hatása jelentős.

Híresővízhullámenergia
2024. szeptember 07. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
A,Stunning,Capture,Of,Clear,Blue,Water,Splashing,,Showcasing,The


Amikor a vízenergia kerül szóba, akkor szinte mindenki a folyók áramlási energiájára gondol, holott emellett a hullámzás energiáját is ki lehetne használni, hiszen a Föld 70% víz, vagyis a hullámzás nagyon is valós energiatermelő lehetőség. 

vízenergia, víz, szerkezet
Vízenergia - lehetőség, akár a tenger alatt is! /Fotó: carnegiece.com

A Carnegie Clean Energy ráadásul a most létező hullámerőművekkel szemben az új eszközét, mely a Ceto névre hallgat, a vízszint alá helyezte el. Egy lapos, tányér alakú szerkezetről van szó, mely az energiát a benne lévő 3 tekercs hullámok által keltett mozgásából nyeri. 

Mivel a vízszint alatt helyezkedik el a rendszer, így könnyebb a telepítése és tartósabb is, ráadásul a tervezők elmondása szerint a tengeri élővilágot is védi. Hogy ez utóbbi mennyire igaz, az talán a tényleges használat során derülhetne ki, mindenesetre a károsanyag-kibocsátás nélküli energiatermelés jól megvalósítható ezzel a megoldással is. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock