Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Új határok a geotermikus energia világában

Éghajlat
2022. március 21. 14:00
null

A tiszta energiaforrások, a szél, a napenergia vagy a vízenergia mellett viszonylag ritkábban esik a szó a geotermikus energiákról. Idehaza ugyan ismerjük és igyekszünk is kihasználni a lehetőségeket, de erre sok helyen a világon nincsen ilyen jó lehetőség.

A geotermikus energia ugyanis sokszor elérhetetlen, mert a megfelelő hőmérséklethez túlságosan mélyre kellene fúrni. Na nem az a baj, hogy ilyen mélyre nem akarunk lemenni, hanem az, hogy nem tudunk. 10-20 km-es mélységben ugyanis nem csak a magas hőmérséklettel, hanem extrém kemény kőzetekkel és persze a fúrás során keletkező törmelékkel is meg kell küzdeni, ami nem egyszerű, ráadásul jelentősen drágíthatja a műveletet.

Az MIT-ből kinőtt egy szervezet, melyet Quaise Energy névre kereszteltek, és amely azt tűzte zászlójára, hogy bizony 20 km-es mélységig is lefúr a geotermikus energiáért. Itt már nagyjából 500°C-os hőség uralkodik, mely az ide pumpált vizet szuperkritikus állapotba hozza, ami alkalmas az energiatermelésre. Ráadásul nem csak tiszta, hanem gyakorlatilag korlátlan energiaforrás állna így a rendelkezésünkre.

Ahhoz, hogy ezt a mélységet elérhessék, a fúrási technikát gritonokkal egészítenék ki. Ezek vákuumcsöves eszközök, amik mágneses vagy elektromos mezővel gyorsítják az elektronnyalábot. Ennek következtében képesek igen nagy teljesítményű mikrohullámú sugárzást létrehozni, ami a fúrást ilyen mélységben is lehetővé teszi. Az eddigi fúrások során 12,3 km volt a rekord, amit képesek voltak elérni, de ez még messze nem a vége.

A szervezet úgy kalkulál, hogy az első energiatermelő egységek 2026-ban kezdhetik meg a működésüket, ami - ha valóban így lesz -, akkor hatalmas lökést adhat a tiszta energiáknak. A geotermikus energia kinyerése ugyanis nem csak zéró emissziós, hanem lényegesen kisebb területi igénye is van, mint akár a szélparkoknak, akár a naperőműveknek, vagyis körülöttük a biodiverzitás megőrzésére is bőven marad hely!

képek és lead kép: shutterstock

klímaFöldemberenergiaéletfúrás