Április 27. Szombat, Zita

Gigantikus vízerőművet épít Kína

Híreső
2024. február 14. 14:00
Yarlung,River,In,Zhongba,County

A vízenergia kiaknázása egyike azoknak a megújuló energia projekteknek, melyeket hangosabb ellenzés kísér, mint mondjuk a szél vagy a napenergiás projekteket. Most pedig a zúgolódás is fokozódni fog, hiszen Kína a világ leghatalmasabb gátját fogja megépíteni.

The,Hot,Spring,Waterfalls,Along,The,Banks,Of,The,Yarlung
Fotó: Biao Liu

A kivitelezés helyszíne Tibet, azon belül is a  Yarlung Tsangpo folyó alsó szakasza. Jelenleg is Kína birtokolja a leghatalmasabb vízerőművet, a Három Szurdok névre keresztelt építményt, mely a Jangce folyón termeli az energiát.

Typical,Landscape,Of,Tibet,-,Holy,Brahmaputra,River,,Yarlung,Tsangpo,
Fotó: UlyssePixel

A mostani szupergát vízerőműként háromszor annyi energiát termelne, mint a Három Szurdok, vagyis igen jelentős mértékben képes hozzájárulni ahhoz, hogy Kína elérhesse a klímasemlegességet, illetve a zéró kibocsátást. Csakhogy ennek bizony ára is van.

Panorama,View,Of,Yarlung,Tsangpo,(yarlung,Zangbo),Grand,Canyon,,
Fotó: Peter Stein

Egyrészt egy ilyen gát megépítése végérvényesen tönkre teszi a helyi ökoszisztémákat és jelentős hatást gyakorol a széles környezetre is. Mintegy 1,25 millió ember kitelepítését is meg kell oldani, valamint számolni kell azzal is, hogy a folyó nem áll meg Kína határain, hanem Indiában folytatódik, ahol szintén jelentős szerepet tölt be. A beruházás pedig a folyó vízhozamára is hatással lesz, emiatt India is aggódva figyeli a történéseket. 

vízKínaenergia