Október 22. Kedd, Előd

Higany mérgezi majd a sarkvidékeket?

Komoly gondokat vált ki a globális felmelegedés, hiszen alapvető részleteket változtat meg az életünkben. Ilyen a permafroszt olvadása is, melyben igen nagy mennyiségben van higany, elzárva a külvilágtól.

Híresőhiganypermafrosztolvadás
2024. szeptember 09. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
The,Frozen,Winter,Tundra,In,The,Arctic.,Moss,,Lichen,And


A permafroszt, vagyis az örökké fagyott talaj valóban higanyt tartalmaz, ráadásul hatalmas mennyiségben, de fogva tartja. A higany évezredek alatt halmozódott fel a területen, természetes módon, de az olvadás hatalmas gondokat generálhat. 

higany, fagyott föld
Higany is igen nagy mennyiségben van jelen a permafrosztban! /Fotó: Margo Photography / Shutterstock

A vulkánkitörések, vagy éppen a kőzetek mállása higanyt juttat a légkörbe, az áramlatok miatt pedig ez zömmel a sarkvidékeken csapódik ki. Itt a növényzet felveszi azt, ebbe belepusztul, majd befagy a permafrosztba, így a higany csapdába kerül. 

A rendszer évezredeken át működött, de a klímakatasztrófa ezen is változtat. A permafroszt olvadása 4-szer gyorsabb, mint más területek felmelegedése, a higany pedig a természetbe jutva az állatokat, a teljes táplálékláncot mérgezi. Ez közvetlenül mintegy 3 millió embert is érint, de az áruszállítás miatt más területek is érintettek lehetnek. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock