Május 2. Csütörtök, Zsigmond

A permafroszt vírusai és veszélyük

Érdekesség
2022. november 27. 08:00
null

A permafroszt, vagyis az állandóan fagyott talaj olvadása különösen sok aggodalomra ad okot, hiszen amellett, hogy jelentős mennyiségben szabadul fel belőle metán, sajnos olyan “vendégekkel” is számolni kell, melyek több tízezer éve nem mutatták meg magukat, az olvadással azonban újra a színpadra léphetnek.

A vírusok, melyek a jégbe fagyva évezredekig szunnyadnak az olvadás során képesek lehetnek elszabadulni. Igaz ugyan, hogy a vírusok annyira különleges lények, hogy képesek lehetnek egy ilyen jeges álom túlélésére is – pontosabban fogalmazva fertőzőképesek maradhatnak -, de ez azért nem sikerül mindegyiknek.

A tudósok véleménye abban megegyezik, hogy ezek a fertőzőképes vírusok potenciálisan veszélyesek lehetnek, a veszély mértékében azonban nem értenek egyet. Egyesek szerint alkalmasak lehetnek egy világméretű járvány előidézésére is, míg mások hajlanak arra, hogy maximum helyi fertőzésekkel lehet számolni, de ezek sem lesznek számottevőek.

Jean-Michel Claverie, a franciaországi Aix-Marseille Egyetem munkatársa és csapata több vírust is begyűjtött a permafrosztból, és életre keltette azokat. Köztük egy olyan vírust is, mely 48 500 éves, ezzel pedig a legősibb fertőzőképes vírus, melyet valaha is felfedeztek. Mielőtt nagyon elhűlne az ember, fontos megjegyezni, hogy ezek a vírusok úgynevezett óriásvírusok, melyek az amőbákra nézve veszélyesek, az emlősökre nézve egyáltalán nem!

Ugyanakkor a felfedezés és a sikeres felélesztés előrevetíti, hogy az óriásvírusok mellett az emlősökre is veszélyt jelentő vírusok kerülhetnek felszínre, melyben komoly szerep jut a klímaváltozásnak is, illetve a területre történő bevándorlásnak és a bányászat jelentős élénkülésének. A kutatók azonban hozzáteszik, hogy a permafrosztban rekedt vírusoknál nagyobb veszélyt jelentenek azok a kísérletek, melyeknél fagyott állapotban megőrződött emlősökből igyekeznek vírusokat kinyerni – ahogyan azt tette 2019-ben az oroszországi VECTOR Állami Virológiai és Biotechnológiai Kutatóközpont egy őskori ló maradványaival.

képek és lead kép: shutterstock

klímaveszélyjárványvírusjégpermafrost