Szeptember 16. Hétfő, Edit

Szúnyoggyérítés? Közel sem...

Az ember igyekszik védekezni a dühítő, akár betegségeket is terjesztő kis vérszívó rovar, a szúnyog ellen. Ennek országosan is “bevált” módszere az úgynevezett kémiai gyérítés.

Híresőszúnyogrovarméreg
2024. augusztus 25. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Man,Itching,And,Scratching,On,Hand,From,Allergy,Skin,Rash


Ennek értelmében az emberre és a melegvérű lényekre nem veszélyes idegmérget permeteznek a környezetbe a szúnyogok ellen. A debreceni botanikuskert szakemberei azonban egy vizsgálat során rámutattak, hogy ez bizony nagyon keveset ér, miközben számos más rovart elpusztít a szer. 

szúnyog, bőr, csíp
Szúnyog - nem jól védekezünk ellene! /Fotó: Choksawatdikorn / Shutterstock

A vizsgálati módszer pofonegyszerű: egy nagy fehér vásznat tettek az ősfás terület egy fája alá, a gyérítés másnapján pedig megvizsgálták az arra hullott tetemeket. Ragadozó rovarok, legyek, pókok, ormányosbogárfélék, katicabogarak és számos más rovar is halálát lelte a gyérítés során. 

Eközben a leterített lepedőn összesen 3(!) darab csípőszúnyogot találtak a szakemberek, vagyis az elhullott rovarok 99%-a nem szúnyog, a módszer tehát finoman szólva is megkérdőjelezhető. Mindamellett a rendszeres gyérítés miatt a szúnyogok lassan rezisztenssé válnak a méregre, vagyis ökológiai bomba gyanánt használható ugyan, de inkább kedvezünk vele a szúnyogoknak, semmint ártunk... 

forrás

forrás

Nyitókép: Shutterstock