Május 23. Csütörtök, Dezső

Egyetlen szúnyogfaj okozhat ökológiai katasztrófát az Antarktiszon

null

Az inváziós fajok megjelenését nagyon sok esetben nem vesszük elég komolyan. Nagyon kis lények is okozhatnak nagyon nagy változást, vagyis egy-egy invazív faj megjelenése olyan probléma, melyeknek hosszabb távon lesznek drasztikus hatásai.

kép: shutterstock

Ezt tapasztalhatja most az antarktiszi Signy-sziget, ahol az eredetileg Dél-Georgia szigeten, a szub-antarktiszi régióban élő, Eretmoptera murphyi tudományos névre hallgató rovar telepedett meg. A röpképtelen szúnyogfaj nem most érkezett, még 1960-ban jelent meg a szigeten, de elterjedése csak 1980-ra vált nyilvánvalóvá.

Ez a szúnyog nem szív vért, nem döngicsél, elpusztult szerves anyagokkal táplálkozik, azaz lebontó - így nem sok vizet zavar, legalábbis elsőre így gondolnánk. Csakhogy a táplálkozása folyamán az Antarktisz régiójában jellemzően igen lassú lebomlási folyamatokat 6-szorosára gyorsítja, ami komoly gondot jelent.

kép: eol.org

A szúnyog várhatóan több szigeten is megjelenik majd, és hasonlóan jár el, mint a Signy-n. Hogy ez mit jelent? A talaj tápanyagtartalma jelentősen megnő, ez pedig kedvez az inváziós növényfajoknak. Ezek eddig is eljutottak a régióba, nem ez az újdonság, de a zord körülmények között és a tápanyagban igen szegény talajban nem voltak képesek megtelepedni. Legalábbis eddig. A szúnyog megjelenése a klímaváltozás hatásainak jelentős gyorsulását hozza magával, ez pedig a helyi ökoszisztémákra nézve katasztrofális következményekkel jár majd, ráadásul erre már nem kell sokat várni...

kép: shutterstock

lead kép: birmingham.ac.uk