Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Segítsük a fecskéket, számuk drasztikusan lecsökkent, pedig a legjobb szúnyogirtók!

Híreső
2024. február 13. 14:00
Young,Swallows,On,The,Nest,,Hirundo,Rustica

Szerencsére egyre és egyre több ember igyekszik a természet közelségét visszahozni, akiknek kertjük van, ott végre elhagyják az örökzöld + gyep kombinációt, és különböző magasságú növényekkel, valamint virágzó füvekkel dobják fel a területet. Ezzel pedig számtalan nagyon hasznos élőlényt vonzanak magukhoz közel.

The,Young,Barn,Swallow,(hirundo,Rustica),Sitting,In,The,Garden
Fotó: matushaban

A panelekben is van lehetőség a természet közelségét legalább részben visszaszerezni. Ehhez pedig nem csak a növényekkel járulhatunk hozzá. Egyre nagyobb szükség van arra, hogy fecskefészkeket helyezzünk ki, hiszen a hazai állomány az ezredforduló óta mintegy 50%(!)-kal csökkent, ami hatalmas mennyiség...

Barn,Swallow,,Hirundo,Rustica.,A,Bird,Sits,On,A,Beautiful
Fotó: Yuriy Balagula

Ma már igen sok helyen vásárolhatunk műfészkeket, valamint a koszolást megoldó, úgynevezett fecskepelenkákat is. Azonban a kihelyezés előtt mindenképpen érdemes kicsit utána olvasni az MME oldalán annak, miként is segíthetünk a szárnyas szúnyogpusztítóknak.

Swallow's,Nest.,Little,Swallow,Chick,In,The,Nest.
Fotó: Volodymyr Rozumii

A fészkek kihelyezése például szinte teljesen értelmetlen, ha csak egyetlen fészekben gondolkozunk, illetve egy fészeknek is lehet értelme, de akkor legyen a közelben állattartó istálló. A fecskék bár nem azonos mértékben, de társaságban szeretnek költeni, vagyis ahhoz, hogy nagy biztonsággal legyen fecske is a fészekben néhány éven belül, nagyobb mennyiségben - tucatnyi fészek feletti számban - érdemes kihelyezni a segítséget. Cserébe nem csak cuki kismadarak buksiját nézhetjük, ahogy anyjukra várnak, hanem azzal is számolhatunk, hogy egyetlen fecske egy költési időszak alatt (április - május, illetve június - július) 1 kg-nyi, a muslincától nagyobb légy tartományú rovart fogyaszt el. Fészkeket a költési időszakot megelőzően érdemes kihelyezni, valamint jó, ha sárgyűjtő helyet is tudunk biztosítani a madaraknak!

 

fecskerovarfészek