Szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina

Hidrogéngáz alumíniumból

Az MIT kutatói egy igen érdekes felfedezést tettek. Ha alumíniumot tesznek a tengervízbe, hidrogéngáz keletkezik. Ha pedig koffeint is adnak hozzá a reakció felgyorsul!

Híresővízenergiaalumíniumhidrogén
2024. szeptember 01. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
H2,Concept,On,Hydrogen,Energy,Innovation.,Zero,Emission,Technology,Environmentally


Az egyetem tudósai tiszta alumíniumot tettek a tengervízbe, így pedig bár lassan, de hidrogéngáz szabadult fel, méghozzá károsanyag-kibocsátás nélkül. Ez már önmagában is nagyon jó, de van tovább is. 

hidrogéngáz, kék háttér, hidrogén
Hidrogéngáz is egyre nagyobb mennyiségben szükséges. /Fotó: U.P.SD / Shutterstock

A kísérletek során kiderült, hogy a koffein – pontosabban annak egyik hatóanyaga, az imidazol – kis mennyiségben katalizátorként működik. Ennek segítségével 5 perc alatt állítható elő annyi hidrogén, mint amennyi a koffein bevonása nélkül két óra alatt. 

Az MIT szakemberei a hajózás terén látnak nagy lehetőséget a felfedezésben. Olyan károsanyag-kibocsátásmentes hajók lehetősége csillan fel, melyeknek a hidrogén tárolásáról sem kell gondoskodni. Elég, ha tiszta alumíniumot, kis mennyiségű gallium-indiumot és koffeint szállítanak egy tartályban, amit tengervízzel kevernek, így pedig a szükséges hidrogénmennyiség a helyszínen állítható elő. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock