Május 8. Szerda, Mihály

Van még jövője a hidrogénnel hajtott autóknak?

e-tech
2023. november 12. 14:00
null

Az, hogy a hagyományos autózásnak leáldozott már nem is kérdéses. Az elektromos járművek térhódítása egyre erőteljesebb, egyre több a töltőállomás, egyre hosszabbak a hatótávok, vagyis a trónfosztás biztosan megtörténik.

De mi a helyzet a hidrogénnel? Ez az anyag nagyon ígéretesnek látszik, hiszen lényegesen egyszerűbb lenne áttérni rá, a “tankolás” hasonló maradhatna, mint most – vagyis 1-2 perc alatt tele lenne a tank -, emellett pedig zéró károsanyag-kibocsátással rendelkezik.

A legnagyobb támogatója a lehetőségnek a Toyota, de nagyon úgy tűnik, mostanra a gyártó is újra gondolja ezt az irányt. A vezetés ugyanis elismeri a legnagyobb hátrányát a hidrogénhajtásnak - a töltőállomások felállítása nehéz és költséges, ennek megfelelően nagyon kevés van belőlük, vagyis a hidrogénhajtás terjedése kifejezetten alacsony.

Ez azért nem jelenti azt, hogy le kell mondani róla. A Toyota a haszonjárművekben látja a jövőt, mivel azok adott két pont között közlekednek többnyire, szemben a személyautókkal, melyek bármerre mehetnek. Két pont közt felállítani a töltőrendszert pedig könnyebb. Fejlesztéseik is ebbe az irányba mozognak, de azért az ajtót a személyautók előtt sem csapják be, résnyire ugyan, de nyitva marad ez az irány is.

képek és lead kép: shutterstock

hidrogénhajtásszemélyautóautózás