Október 22. Kedd, Előd

Zöld vagy fehér az igazi?

A klímakatasztrófa a városokban nagyon erősíti a hőszigethatást, ami ellen lehet küzdeni zöld vagy fehér tetővel is. A kérdés az, hogy vajon melyik a jobb megoldás, melyikkel érünk előbb célba.

Híresőklímafehérzöld
2024. augusztus 18. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Modern,House,With,White,Ceramic,Tiles,Roof,,Light,Blue,Painting


Zöld vagy fehér? Ez a két szín kifejezetten előnyös lehet a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében, de melyik a jobb? A kérdés megválaszolásához tisztázni kell, hogy mely szempontból vizsgálódunk. 

zöld tető, épület
Zöld tetővel ellátott épület. /Fotó: Clare Louise Jackson / Shutterstock

A klíma szempontjából az egyértelmű nyertes a fehér tető. Ez ugyanis visszaveri a beérkező energiát, ennél fogva a hőszigethatás mérséklésére sokkal alkalmasabb. A zöldtető ezzel szemben elnyeli azt, majd a növények párologtatása révén valósítja meg a hűtést, így alacsonyabb hatásfokú, mint a tetők fehérre színezése. 

Metal,Roof,Painting.,Technician,Performing,Painting,Of,Roof,In,White
A fehér szín visszaveri a beérkező napsugarakat. / Fotó: Branimir Todorovic / Shutterstock

A zöld megoldás azonban nem pusztán a klímavédelem miatt előnyös, hanem a biodiverzitást is nagymértékben növeli, ez pedig nem elhanyagolható szempont. A klímaváltozás ugyanis csak abban az esetben élhető túl, ha közben a biodiverzitás is megőrizhető, a lehető legnagyobb mértékben, vagyis a zöld tető minden szempontot figyelembe véve előnyösebb, igaz, megvalósítása is költségesebb. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock