Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Kék-zöld tető - vízgazdálkodás a városban

Kék vagy zöld, a városok esetében sem mindegy. A városok zöldítésének egyik legnagyobb potenciállal rendelkező területe a tető. Ebből ugyanis közel akkora felület áll rendelkezésre, mint maga a város, vagyis, ha a tetőket megfelelően alakítjuk ki, akkor bizony nagyon is élhető, a környezetet és a biodiverzitást is szem előtt tartó várost hozhatunk létre.

Híresőtetővízváros
2024. július 22. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Green,Roofs,For,Sustainable,Homes,With,Rooftop,Gardening,Outline,Concept.


Egy új megközelítés ráadásul nem is a napelemes tetőket preferálja, és nem a tetőkerteket, vagyis a zöldtetőket. Ennél is tovább megy, és az úgynevezett kék - zöld tető koncepcióját veti fel. 

kék-víz és zöld-növény - ez a városok jövője a tetőkön
Kék-zöld tetővel az élhető városért. /Fotó: Frans Blok / Shutterstock

Itt arról van szó, hogy az eső, mely a városokban is egyre nagyobb mennyiségben jelentkezik, nem csak a tetőre telepített növényeket öntözi, ahogyan az a zöldtető esetében történik. Itt a vizet a tető fel is fogja, egyfajta “szivacsként”, hogy azt az épület lakói további növények öntözésére, vagy adott esetben akár a WC öblítésére használhassák. A koncepció még csak nem is bonyolult, igaz, a tárolt víz okán átépítés nélkül nem minden tető alkalmas erre a szerepkörre. 

Aerial,View,Of,The,Extensive,Wildflower,Green,Roof,Or,Living
Fotó: Clare Louise Jackson / Shutterstock

A tetőt fedő növényréteg alatt egy könnyű szűrőréteg van, mely egyrészt a helyén tartja a talajt, másrészt tárolja a vizet. Ez alatt további záró rétegek vannak, hogy a tényleges tetőszerkezetet megóvják a nedvességtől. A koncepció kitűnő, Amszterdamban pedig már bizonyított is, így remélhetőleg egyre több városban tűnik majd fel. Persze közben a napelemekről sem kell lemondani, hiszen alattuk növények is termeszthetők, nem utolsó sorban az összegyűjtött víz párolgása hűti is a paneleket – melyek teljesítménye így javul – és magát az épületet is! 

forrás

Nyitókép: Shutterstock