Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Bécs az esővizet használná fel arra, hogy a várost hűtse

null

Bécset is – mint mostanra gyakorlatilag minden nagyvárost - érinti az a probléma, hogy a nyári hőség fokozottan jelentkezik a betonrengetegben. Az osztrák főváros pedig egy olyan megoldáson gondolkozik, mely a természet erőit állítaná a város szolgálatába.

kép: Nadine Marfurt no Unsplash

A megoldást az esővízben látják. Ezt, vagyis az esőt most a csatornahálózat elszállítja a területről, ami ugye érhető. De ezzel van egy kis gond: alapesetben az eső mintegy 80%-a ott párolog el, ahova érkezik, ez az arány azonban a városi környezetben siralmasan alacsony, mindössze 5%. Ez azt is jelenti, hogy az itt élő növényzetnek extrém körülményekkel kell megküzdenie, illetve azt is, hogy a párolgás hőelvonó hatása nem érvényesül. Ezen szeretnének most javítani.

Az eszköz a zöld-tetőkben, a szivacsváros kialakításában, a zöldterület növelésében rejtőzik, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. A bevásárlóközpontokban, pontosabban a parkolókban például nagyobb zöld foltokat terveznek, melyekbe belevezetik a betonról is az esővizet. Ezzel az ottani növények öntözése is megoldott és a párolgás hűtő hatása is sokkal erősebben jelentkezik. Ugyanakkor az ide érkező esővíz szennyezett, vagyis az itteni növények egy vagy kétnyáriak lehetnek.

kép: chinese-architects.com

Nagyjából 20 év után ugyanis ezeket a földterületeket “cserélni kell”, vagyis a földet kivenni, hiszen az telítődik méreganyagokkal. Ez a föld azután kezelésre kerül, miközben másik termőtalajjal lehet feltölteni az említett zöld foltokat. A módszerrel pedig a vízhálózatra nehezedő nyomás is mérséklődik, illetve az értékes ivóvizet sem kell olyan mértékben öntözésre fordítani, mint eddig.

kép: chinese-architects.com

lead kép: world-architects.com