Május 28. Kedd, Csanád, Emil

A klíma a tetőkre is erős hatással lesz

null

A klímaváltozás átalakítja a házainkat is. Na nem csak azért, mert a szigetelésük sokkal hatékonyabb lesz, hanem azért is, mert alapvető megjelenésük is kénytelen változni. Sokszor olyan nagy mértékben, melykiría településekből, de lassan ezt kell követendőnek tekinteni.

Tetők, mindenfelé

A települések egységes képe esztétikai kérdés. Sokkal kellemesebb látvány egy mindenhol barna cserepeket felvonultató város, mint egy olyan, ahol a tetők kinézete és színe hatalmas skálán mozog. A rendezettség pedig szinte minden településnek fontos.

A klímaváltozás azonban a tetőkre is hatással lesz, és ezt nem is nagyon lehet kikerülni. A változást ezért érdemesebb úgy szemlélni, mint egy lehetőséget: miből is válasszunk, ha a jövőnek megfelelő “kalapot” szeretnénk a házainkra?

Borítás

A tetőkön kapnak helyet jellemzően a napelemes energiatermelő egységek, ami már alapvetően megváltoztatja egy ház megjelenését. Azonban, ahogyan átállunk a tiszta energiákra, úgy válik kevéssé kifizetődővé önmagunknak fenntartani ilyen rendszereket. Vagyis ez is változni fog, bár ehhez idő kell.

Jöhetnek a zöld tetők, melyek valóbannövényzettelvannak borítva, mely így ráadásul szigeteli is a ház tetejét, nem is beszélve a környezetre gyakorolt pozitív hatásairól. A kék tetők a vízgazdálkodást könnyítik nagyban, ezzel minimalizálva a vízhasználat és a csatorna jelentette környezeti terhelést (sőt, a zöld és a kék tető kombinálható is).

kép: shutterstock.com

Színek

Ha a napelemeket a tetőcserepekbe építik, akkor a tető sötét árnyalatot kap. De érdekes módon ez csakaz egyik véglet, a fehér tető is egy követendő alternatíva lehet. A cél ugyanis a napsugarak visszaverése, mellyel a városi hősziget-hatást is mérsékelni lehet. Ehhez a szín az egyik legegyszerűbb fegyver, de léteznek olyan anyagokkal bevont tetőcserepek is, melyek képesek minimalizálni a tető - így a ház melegedését is a nyári hónapokban.

Hogy a látkép meg fog változni, az biztos, hogy milyen irányba, azt most még van lehetőségünk eldönteni, később már a kényszer szabja meg az irányt.

lead kép: theplaidzebra.com