2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Napelemes tetőcserép - tényleg ez a legjobb megoldás

2021. február 1., 08:00
Napelemes tetőcserép - tényleg ez a legjobb megoldás

Egyre többet lehet olvasni napjainkban is a futurisztikus megoldásról, a napelemes tetőcserepekről. Ezzel igyekszik előre lépni a Tesla is, és valljuk be, nem rossz a marketingjük. De valóban annyira jó megoldás a napelemes tetőcserép? Vagy inkább maradjunk a paneleknél? 

A cserép 

Igen, a napelemes tetőcserép nagyon mutatós, és persze elképesztően nagy előnye, hogy a tető teljes felületén képes az energiatermelésre. Ehhez nem kell semmi egyéb, csak a cserép, vagyis nem kellenek kiegészítő kampók, állványok, miegymás. A cserepek nagyon szépek, és egyfajta státusszimbólumot is képviselnek. 

kép: tradekorea.com

Azonban van velük néhány probléma, ami sajnos erősen kétségessé teszi, hogy jó választást jelentenek-e. Hogy számolni kell a létükkel és az előre törésükkel, az biztos, de a jelenlegi helyzetet tekintve jó néhány évig még biztosan nem kerülnek az élbolyba ezek az ügyes kis lapok. 

 

Még nem... 

A tetőcserepek előnye a lefedettség kiszélesítése, és ezt nem is lehet elvenni tőlük - ahogyan a plusz kiegészítők szükségtelenségét sem. Azonban azzal számolni kell, hogy ezeknek a cserepeknek a felhelyezése olyan tetőszerkezetet igényel, melyre a cserepek képesek “ráülni”, ez pedig eltér a hagyományostól. Vagyis egy már elkészült tető cserepezésének átrakása nem lehetséges, csak ha magát a szerkezetet is átépítjük. Egy energetikai felújítás alkalmával tehát sokkal jobban megéri a tartószerkezetes panelek elhelyezése, ezek ugyanis bármilyen tetőfelületre integrálhatóak. 

A lefedettség kérdésköre is szűkül egy kicsit. Optimális teljesítményüket a cserepek akkor tudják leadni, ha a nap beesési szöge éppen jó a tetőre, ez pedig előzetes tervezést igényel. Ezzel szemben a tartószerkezet alakíthatósága miatt a paneleket lehet az optimális szög felé irányítani. 

kép: globalroofinggroup.com

Összefoglalva tehát ha tudatosan tervezzük az új építésű házunkat, amire eleve napelemes tetőcserepet szeretnénk, akkor hatékony megoldást választunk, de ha a tető már adott, akkor sokkal kifizetődőbb a panelek alkalmazása - bármennyire is mutatósak a cserepek, vagy jó a marketingjük. 

lead kép: es.certainteed.com

 

Ezek is érdekelhetnek