Szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina

Zöldrendszám-forradalom

Zöld közlekedés zöld rendszámmal. Azok az autók, melyeken a természet színére hajazó rendszám található - vagyis zöld rendszámosak - környezetkímélő módon üzemeltethetők. Elméletben...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Green,Hungarian,License,Plate,On,An,Electric,Car

 

Igen, szinte mindenkit felháborít, amikor hatalmas luxusterepjárókat figyel, melyek zöld rendszámmal furikáznak a városban, kihasználva az ezzel járó kedvezményeket, holott fogyasztásuk kicsit sem környezetbarát. 

zöld rendszám, Tesla, autó
Zöld rendszám csak a zéró emisszióra jár. /Fotó: majorstockphoto / Shutterstock

Ezek a hatalmas vasak ugyanis rendszerint nagy lökettérfogatú belső égésű motorral vannak felszerelve, illetve kiegészül a rendszer egy elektromotorral is, vagyis hibrid hajtást kapnak, valamint lehet őket töltögetni az arra kijelölt helyeken. Fogyasztásuk azonban valós körülmények közt 4-5-szöröse a laborban mértnek, összehasonlítva egy egyszerű, mezei benzinessel pedig még magasabb is, holott zöld rendszámot kapnak. 

Lviv,,Ukraine,-,July,15,,2023:,Closeup,Of,Blue,Toyota
Fotó: Ruslan Lytvyn / Shutterstock

Ezen változtat most a hatóság, szeptembertől a csak kiegészítő elektromos hajtással rendelkező autókat már nem érinti ez a lehetőség, csak a tisztán elektromos, vagy a hidrogén hajtású járműveket. A rendelet pedig nemcsak azt tiltja, hogy zöld rendszámot kapjanak bizonyos hibrid járgányok, hanem előírja azt is, hogy visszacseréljék fehérre a már meglévő, az új keretekbe nem illeszkedő autók rendszámát. 

forrás: MTI

Nyitókép: Shutterstock