Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

2024-ben dübörög a zöld rendszámos hazai piac

Állami támogatás nélkül az elektromobilitás terjedése bajos. Sajnos rendkívül drágák a tisztán elektromos és hibrid modellek, így a többségnek marad a hagyományos hajtású, használt autó.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


2024 azonban más, hiszen ebben az évben egymást követő 4 hónapban is kiugróan magas értékeket produkált a zöld rendszámos autók értékesítése. Márciusban ez 2920 darabot, májusban 2677 darabot jelentett. 

zöld rendszám,autó,értékesítés
Fotó: Freepik

A májusi értékesítésben 1881 autó ráadásul tisztán elektromos hajtású volt, azaz a jelenlegi legtisztább motorizált közlekedési módot képviseli. A nagy számok pedig az Energiaügyi Minisztérium szerint egyértelműen az elektromosautó-vásárlására nyújtott állami támogatásnak köszönhetőek. 

View of white electric car charging
A zöld rendszámos járművek értékesítése ereje teljében volt az első negyedévben. / Fotó: Freepik

Tény, hogy Németországban például visszaesett az elektromos autók eladása, miután a támogatás megszűnt. Azonban ez azt is jól mutatja, hogy – több aktuális trenddel ellentétben – szükség lenne az állam hozzájárulására az elektromobilitás terjedéséhez, hiszen az árak sokszor köszönőviszonyban sincsenek az szerényebb pénzügyi helyzetben lévők lehetőségeivel. 

forrás

A nyitókép forrása: Freepik