Szeptember 17. Kedd, Zsófia

Napelemek? Ég veletek!

Nagyon úgy néz ki, hogy tudomány eljutott arra a pontra, amikor a napelem már nem szükséges ahhoz, hogy napenergiát termeljük. Mostantól ehhez elég egy ultravékony réteg, mely gyakorlatilag bármilyen felületre felvihető.

Híresőnapelemenergialehetőség
2024. augusztus 18. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
A,Power,Plant,Engineer,Installs,Solar,Panels,To,Inspect,The


A napelemek hatalmas segítséget jelentenek a tiszta energiatermelésre való átállásban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy praktikusak lennének, vagy hogy ne foglalnának feleslegesen sok helyet. 

napelem ember felszerel
Napelem a jövő! Vagy mégsem? /Fotó: Quality Stock Arts / Shutterstock

Az Oxfordi Egyetem fizika tanszékének tudósai egy perovszkit alapú ultravékony, nagyon könnyen alakítható felületet hoztak létre, mely integrálható gyakorlatilag bármire, a telefontól elkezdve a hátizsákon keresztül az épületek faláig. 

Azon túl, hogy az anyag alapvetően megoldja a napelemek helyigényével kapcsolatos kérdéskört, nem mehetünk el szó nélkül a hatékonysága mellett sem. Jelenleg 27%-os hatékonyságot képes felmutatni, de a fejlesztések révén ez 45%-ig feltornázható. Összehasonlításképpen: a ma használt napelemek a napfény energiájának nagyjából 22%-át képesek hasznosítani, így az új technológia várható teljesítménye bizakodásra ad okot.

forrás

Nyitókép: Shutterstock