Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Jelentős áttörés a napelemek hatékonyságának terén

null

A napelemek fejlesztésében sorra születnek az áttörések, köszönhetően annak, hogy egyre nagyobb szükségünk van a tiszta energiára, vagyis egyre nagyobb pénz van a fejlesztésekben is. A perovszkit kristályok megjelenése pedig igen nagy lökést ad ennek az ágazatnak.

A kristályok felhasználása jelentős mértékben képes növelni a napelemek hatékonyságát, de sajnos adódik közben néhány olyan gond, amit nem könnyű áthidalni. A Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet munkatársainak azonban most sikerült egy igen fontos akadályt kiiktatni.

A hagyományos, szilícium alapú napelemek átlátszósága sokkal jobb, mint a félig átlátszó perovszkit napelemeké. Vagyis hiába a nagyobb potenciál, ha egyszerűen nem érkezik annyi fény az érzékelőkre. A kutatók azonban most a perovszkit napelemek összes rétegének bonyolult optikai átdolgozásával elérték, hogy rendkívüli mértékben átlátszó hátsó érzékelőket hoztak létre, így a beérkező infravörös tartomány mintegy 93%-a eléri az alsó eszközt.

Ez hatalmas ugrást jelent, mivel nem laboratóriumi körülmények közt képesek ezt elérni, hanem a mindennapokban, ráadásul a technológia gyártás-kész. A jelenleg használatos hagyományos napelemek laborkörülmények közt 22-25% hatékonysággal dolgoznak, mely a valóságban inkább 15-18% jelent – persze ez technológiafüggő. Az újítás azonban a mindennapos használatban is lehetővé teszi, hogy a panelek elérjék, vagy akár meg is haladják a 30%-os hatékonyságot, ami kiemelkedően nagy szám!

képek és lead kép: shutterstock