Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Vízre napelem? Hatalmas lehetőség!

A napelemes energiatermelés fejlődése vitathatatlan, ám az is tény, hogy a mezőgazdasági termelés elől veszi el a helyet. Ez pedig nem szerencsés, mert bár a húsevés csökkenése révén a legelők és a takarmánynövények helye felszabadulhat, az értékes termőföldre továbbra is nagy szükség van és lesz. Ezért a napelemek telepítése történjen vízre!

Híresővíznapelemenergia
2024. július 13. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Aerial,Top,View,Of,Solar,Panels,Or,Solar,Cells,On

 

Az is igaz, hogy egyes területeken a termelékenység is fokozható a napelemek segítségével, hiszen árnyékot adnak a tűző nap ellen. De teljesen reális lehetőség az FPV (floating photovoltaics) betűszóval illetetett, vízre telepített rendszerek beüzemelése is. Főleg úgy, hogy ez egyes országok esetében akár a teljes energiaigényt is fedezheti! 

vízre, napelem, fény
Vízre is telepíthető, és hatékony is! /Fotó: DifferR / Shutterstock

A Bangori Egyetem egy friss kutatása összesen 68 000 tavat vagy víztározót jelölt meg, mely alkalmas lehet az ilyen napelemek telepítésére. A kiválasztási szempontok közt szerepelt, hogy 10 km-nél nem lehet messzebb a lakott területektől, nem lehet védett terület, valamint a vízfelszín összesen 10%-át (maximum 32 négyzetkilométert) fedhetik le a napelemek. 

The,Powerful,Sky,Reflected,On,The,Solar,Panels.
Fotó: bombermoon / Shutterstock

Azok az országok, melyek megfelelő mennyiségben rendelkeznek ilyen vízfelülettel, akár a teljes energiaigényüket is képesek lehetnek fedezni a rendszerekkel, köztük Pápua Új-Guinea, Etiópia és Ruanda. De sok más terület is alkalmas lehet arra, hogy energiaigényük 80–90%-át fedezzék ezen rendszerek segítségével. 

forrás

Nyitókép: Shutterstock