Május 2. Csütörtök, Zsigmond

A lebegő szélfarmoké a jövő - elképesztő energiamennyiséget lehet termelni általuk

Híreső
2024. február 11. 08:00
Offshore,Wind,Turbine,Farm

A megújuló erőforrásokkal kapcsolatosan idehaza alapvetően a napenergiáról beszélhetünk. Bár lassan a szélenergia lehetőségei is bővülnek, ezek jelentősen elmaradnak a Napból nyert energiához képest.

Port-de-bouc,,France,-11,October,2023:,Installation,Of,The,Floating,Offshore
Fotó: Obatala-photography

Persze ez nem mindenhol van így, sőt, nagyon úgy tűnik, hogy a technológia fejlődése révén a szélenergia lesz a nagy nyertese az ár-versenynek. 2010-ig így is olcsóbb volt az így termelt áram, mint bármi más, de a szélturbinákkal kapcsolatos ellenérzések a szárazföldi telepítéseket lassítják. Ezen felül az elszálló energiaárak, a koronavírus-járvány és a nyersanyagok magas ára is jelentősen lassítják a szélenergiaprojektek kibontakozását.

3d,Rendering,Of,An,Offshore,Wind,Farm,With,View,Of
Fotó: Vismar UK

Ám vannak gyorsító körülmények is, ezek pedig többnyire a potenciál köré szerveződnek. A tengeri, vagyis offshore szélfarmok telepítése eddig mintegy 60 méteres mélységig valósult meg, hiszen fix talapzatra épülhettek. Azonban a lebegő szélturbinák megjelenése - melyek kivitelezés közeli állapotban vannak már most is – olyan lökést adhat az iparágnak, ami miatt a következő 10 év legnagyobb sikertörténete születhet meg.

Floating,Wind,Turbines,Installed,In,Sea.,Alternative,Energy,Source
Fotó: New Africa

Hogy miért? Nem csak azért, mert a nyílt vízen nem kötik a szakembereket a mérethatárok és nagyobb szerkezettel lényegesen olcsóbb az áramtermelés. Azért is, mert kiszámíthatóbb, biztosabb a szél jelenléte, vagyis az energiabiztonság is növekszik, valamint a szélerőművek - különösen az offshore erőművek - termelési hatékonysága elképesztő, akár 48%-os is lehet, szemben a napelemek jellemzően 20% alatti hatékonyságával. Nem utolsó sorban pedig - bár megvalósítása nem lenne szerencsés, illetve nem ismerjük még az itteni környezetre gyakorolt hatásait - a lebegő offshore szélparkok által termelhető energia a mostani számítások alapján is 18-szor akkora, mint az emberiség teljes energiaigénye...

 

energiaszéltermelés