Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Úszó, bővíthető napelemparkokkal kombinálnák az offshore szélfarmokat

Híreső
2024. február 28. 14:00
3d,Rendering,Of,Floating,Solar,,Floatovoltaics,Or,Solar,Farm,Consist

Megújuló energiaforrásokba fektetni igencsak jó beruházás. Persze ezek sem tökéletesek, de sok olyan megoldással segítik a befektetőket, amikkel mi is, és a bolygó is jól jár. Ilyen az offshore szélfarmok felturbózása is.

Concept,Of,A,Floating,Solar,Panel,Array,In,Beautifull,Calm
Fotó: petrmalinak

Ezeknek a telepeknek az a gondja, hogy a nyári időszakban sokszor a termelés minimális, vagyis a telep kihasználatlanul lebeg, nem termel energiát - így pénzt sem. A megoldás pedig az lehet, hogy arra az infrastruktúrára, amire a szélfarmokat felhúzzák napelemes rendszereket is kapcsolnak.

Aerial,Top,View,Or,Hydro-floating,Solar,Hybrid,Of,Solar,Cells
Fotó: AUUSanAKUL

Ezen a vonalon indult el egy holland startup vezetésével egy 16 európai céget összefogó konzorcium, hogy olyan napelemblokkokat fejlesszenek, melyek lehetővé teszik a gigawattos méretű termelést az ilyen szélfarmokkal összekapcsolt napelemek számára.

Aerial,Top,View,Of,Solar,Panels,Or,Solar,Cells,On
Fotó: Tavarius

A 150 megawattos blokkok - melyek a konzorciumhoz tartoznak - jó megoldásnak tűnnek, hiszen ezekből akármennyit össze lehet kapcsolni, ellenállóak és az offshore parkokhoz is nagyon jól illeszkednek. Ráadásul a nyári időszakra ugrik meg a termelésük, épp akkor, mikor a szélparké visszaesik. Ebből is jól látszik, hogy nem egyetlen megoldás, hanem több lehetőség kombinálása oldhatja meg az energiaproblémákat!

szélenergiatengernapelem