Október 22. Kedd, Előd

Madárhiány augusztusban

Ahogy beköszönt az augusztus, lassan látjuk, hogy vége lesz a nyárnak – érezni azért nem érezzük, mert szeptemberben is sokszor találkozunk hőhullámokkal. De az igazán szomorú az augusztusban tapasztalható madárhiány.

Híresőmadárőszhiány
2024. augusztus 26. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Many,Birds,Flying,On,Dramatic,Sky,Background.


Sokan el is keserednek, mert a madárcsicsergéstől hangos hajnalok helyett csend honol, nincsenek a szárnyasok az itatókon, nem lehet őket a fészkek környékén látni, madárhiány áll elő. Ezúttal azonban (kivételesen...) nem tragédia zajlik. 

madárhiány, gólya, költözés
Madárhiány – átmeneti, hiszen egyesek költöznek, mások érkeznek. /Fotó: Adam bartosik / Shutterstock

A madarak természetes viselkedéséről van szó, ahogyan az az MME tájékoztatásából is kiderül. A költési időszak – mely idehaza egyes madaraknál akár két fészekaljnyi fiókát is jelent – lassan lezárul, a fiatalok is önállósodtak, ami kevesebb madárral jár. 

Pontosabban kevésbé koncentráltan jelennek meg a madarak, hiszen a helyhezkötöttségük a fiókák kirepülésével megszűnik, egyes fajok lassan költöznek is. De nem maradunk madártalanul, hiszen a nálunk telelő fajok is lassan útra kelnek, azaz a téli etetőknél és az itatóknál rövidesen újra népes társasággal találkozhatunk. 

MTI 

Nyitókép: Shutterstock