Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Madártoll cserélt gazdát rekordáron

Érdekes, hogy egyes állatokat akkor értékelünk igazán, amikor már nem tehetünk értük semmit. Igaz, ekkorra már a természet nem “gyárt” több értékes részletet ezekről az állatokról, vagyis minden részük felértékelődik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Ez történik a huia esetében is. Az Új-Zélandon egykor honos, fényes fekete tollazatú madár hivatalosan 1907-ben pusztult ki a területen. Az őslakosok szemében a huia szent állat volt, de az európaiak a tollai miatt vadászták – bár tény, hogy mire a madártollra vágyó emberek megérkeztek az öreg kontinensről, már nagyon alacsony volt az egyedszámuk. 

madártoll,miatt,vadászott,huia,zoologiai,illusztracio
Kép: Esme-Enid-Harris-Ref-PA1-046-11-Alexander-Turnbull-Library.

A madarakat és tollaikat, illetve minden fellelhető részüket azóta kulturális örökségvédelemmel látták el, azaz nem hagyhatják el Új-Zélandot, de azért kereskedni lehet velük. Ezt tette a Webb’s aukciósház is. 

Kép: John-Gerrard-Keulemans-Wikimedia-Commons

Sikerült a valaha volt legmagasabb áron értékesíteni egyetlen huia tollat, mely nem kevesebb, mint 46.521 új-zélandi dollárért, vagyis nagyjából 10.000.000 forint körüli összegért cserélt gazdát. Ezzel az eladási árral pedig a huia tolla messze értékesebbnek bizonyult, mint az arany, hiszen a kérdéses toll így grammonként nagyjából 1,1 millió forintot kóstál...

madártoll,huia,közeli,felvétel
A kalapács alá került madártoll / Fotó: Webb's

forrás