Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Lényegesen több madárfaj eltűnéséért felelős az ember, mint azt hinnénk...

Híreső
2023. december 27. 08:00
Phoenix,,Eagle,Bird,Drawing,In,Grey,Ash,As,Fire,,Extinction,

Ha a kihalt állatok kerülnek szóba, akkor szinte mindenkinek elsőre a dínók ugranak be. Ám ha az ember miatt kihalt állatok listáját nézzük, ott az első helyen szinte mindenkinél a Dodó szerepel. Az emberek madarakra gyakorolt hatása azonban egy friss tanulmány szerint lényegesen nagyobb, mint eddig hittük.

A,Dodo,Bird,Closeup,Portrait,Against,An,Artistic,Background
Fotó: Stockimo

Hogy hány madárfaj kipusztulásában van benne az ember keze elég nehéz megmondani. A madarak üreges csontjai ugyanis nehezen fosszilizálódnak, így sajnos keveset tudunk a kipusztult fajokról.

A,Kirtland's,Warbler,Or,Jack,Pine,,Bird,N,Endangered,Species
Fotó: VisualVanguard

Ebben a tekintetben a feljegyzésekre tudunk támaszkodni, ezek azonban csak mintegy 500 évre visszamenően találhatóak meg. A friss tanulmány ezen dokumentált esetek alapján állít fel modellt, mely megmutatja, hogy a dokumentált időszakon kívül hogyan alakulhattak a kihalási események. Ezek többnyire a szigetvilágot érintik, a kihalások okai pedig a behurcolt betegségek, ragadozók, vagy éppen a vadászat.

The,Cebu,Flowerpecker,Is,A,Small,Passerine,Bird.,It,Is
Fotó: maniraja

A tanulmány modellje szerint a világ valamennyi madárfajának mintegy 12%-a pusztult ki az utóbbi mintegy 126 000 évben, és ezeknek a kihalásoknak a túlnyomó többségét az emberi tevékenységek okozták. Ezeknek a kihalásoknak nagyjából 55%-át nem lehetett volna felfedezni a mostani modell nélkül, hiszen a fosszíliákban nyomot nem hagytak.

madáremberfaj