Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Döbbenetes mennyiségű arany lapul a szemétben!

Zöld zóna
2021. február 10. 16:00
null

Az arany az emberiség egyik legnagyobb áldása és egyben legnagyobb átka is. Milliók áldozták életüket a történelem során pusztán néhány gramm aranyért, és az emberiség súlyos környezetkárosítást is hajlandó vállalni ezért a csillogó fémért.

Bánya vagy hulladék?

Aranybánya? A szó hallatán az ember szeme felcsillan, hiszen ez tulajdonképpen a gazdagság egyikszinonimájais. De egy aranybánya nem úgy néz ki, ahogyan azt a legtöbben elképzelik. Arany ugyanis viszonylag kevés van benne. Persze ez igazán akkor igaz, ha megnézzük, mennyi ércet kell kitermelni ahhoz, hogy néhány gramm(!) tiszta aranyhoz jussunk. Ez a jobb bányák esetében is egy tonna, ami borzalmasan nagy mennyiség!

kép: britannica.com

Hogy hogyan jön ide a hulladék? Egyszerű: az aranyat – de sok más értékes fémet is – nem csak ékszerekként hasznosítjuk. Sőt, többnyire nem úgy! Egy csillogó gyűrű is nagyon szép, haszna azonban nem sok van. Az arany egyik felhasználási módja az elektronikában van, ott pedig igen nagy mennyiségben van jelen. Az elektronikai hulladék sem képez ez alól kivételt!

Veszélyes és mérgező

Ha meg kell mondani, melyik lesz az a hulladéktípus, mely a műanyag mellett a legtöbb gondot fogja okozni, akkor nagy eséllyel az elektronikai cuccok lesznek a befutók. Mobilok, laptopok, asztali gépek és egy sor olyan eszköz, mely tulajdonképpen kevesebb, mint egy év alatt elévül, és mi igyekszünk maximum három évente cserélni az elektronikai eszközeink zömét. Ez részben a divat, részben a teljesítmény miatt van, de tény, hogy elképesztő mennyiségben termeljük a hulladékot.

kép: afrik21.africa

És akkormostjön a meglepő adat: egy tonnányi alaplap összesen 15,5 dekagramm aranyat tartalmaz. Azaz 155 gramm arany egy tonnában, ami az ércnél mért néhány grammal szemben kiugróan magas adat. Összességében szemlélve egy tonna elektronikai hulladékújrahasznosítása100-szor annyi aranyat tartalmaz, mint egy tonna érc. Hogy akkor miért létezik egyáltalán az elektronikai hulladék?

Sajnos az értékes anyagok – arany, ezüst,stb. - kinyerése erősen környezetszennyező módon valósítható meg, mérgező anyagok sokasága kerül a természetbe. Első körben tehát a technológiátkell korszerűsíteni. Hiszen az elektronikai szemét veszélyes hulladéknak minősül, azaz mindenképpen kezdeni kell vele valamit, és most már azt is tudjuk: kész aranybánya!

lead kép: MICHAEL CONROY - AP

hulladékaranykörnyezetelektromosércemberbánya