Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Ne etessük a vízimadarakat!

Ne etessük a vízimadarakat - évről évre előkerülő probléma, melyet évről évre igyekszik felgöngyölíteni sok természetvédő egyesület, köztük a Magyar Madártani Intézet is, sajnos kevés sikerrel...

Híresőmadárvízetetés
2024. július 22. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Swans,Family,Floating,In,The,Pond,Among,Grass,Thickets.,Cute


Nem, nincsen szükségük élelemre, legalábbis nem tőlünk, még télen sem, vagyis ne etessük a vízimadarakat! Ez fontos, mert az etetett madarak nem kelnek vándorútra ősszel, hanem egyre nagyobb számban jelennek meg az etetőhelyeken. Így egyre többet etetjük őket, vagyis egy öngerjesztő, egyre nagyobbra hízó problémakört szabadítunk el. A madarak ugyanis nem áznak és fáznak télen, hanem el vannak kényelmesedve. 

Ne eteesük a vízi madarakat, kacsa a vizen
Ne, tényleg ne etessük őket, mert sokat ártunk vele! /Fotó: sergey lavrishchev / Shutterstock

Ne etessük őket!

A nyári hónapokban a tópartokon hűsölve nagyon sokan dobálnak a madaraknak kenyeret, lángost, más, a madarak számára nem megfelelő élelmet. Ezzel megbetegítik a madarakat, hosszabb távon röpképtelenné teszik, azaz halálra ítélik őket. Az etetés nem jó dolog, a madaraknak nincs rá szüksége, csak minket szórakoztat, de ezért nem éri meg kockáztatni a madarak egészségét! 

Tufted,Duck,,Common,Coot,,Gadwall,And,Other,Species,Of,Waterfowls
Fotó: MuhammadAliRajput / Shutterstock

Az etetéssel nem csak a vándorlási – túlélési – ösztönt kapcsoljuk ki és nem csak betegségeket idézünk elő. A sok madár egy helyre tömörülve agresszívvé válik, több a konfliktus egymás közt és az emberrel is, ez sérülésveszélyes és jelentősen rontja a madarak megítélését! A kiszórt élelem pedig rontja a víz minőségét, számtalan vízi élőlény számára téve ezzel sokkal nehezebbé az életet. Az etetés még akkor sem jó ötlet, ha kihelyezett kacsa-etető automatából veszünk hozzá eleséget! A vízimadarakban csak gyönyörködjünk, etetni nem szabad őket! 

forrás

Nyitókép: Shutterstock