Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A zaj a maradak fejlődését is tönkre teszi

A hangok által keltett terhelés nagyobb veszélyforrás, mint az elsőre gondolnánk. Azzal ugyan tisztában vagyunk, hogy a hallásunkra vagy éppen a pihenésükre komoly nyomást képes gyakorolni, de mostanra az is világossá vált, hogy a zaj a fejlődést is képes befolyásolni - a madarak esetében mindenképpen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Newly,Hatched,Baby,Purple,House,Finch,In,Nest,Surrounded,By

A Deakin egyetem gondozásában jelent meg egy tanulmány, mely azzal foglalkozik, hogy a zajszennyezés milyen hatással van a városi madarakra. Az ausztrál kutatás megállapította, hogy bár a tudósok úgy vélik, a tojásban a fejlődő madárfiókák nem hallanak, a zaj mégis komoly hatással van rájuk. 

zaj,tojás,fészek,madarak
A zaj már a tojásban is hatással lehet a fiókákra / Fotó: Bigc Studio

A vizsgálatok szerint a zajszennyezés már a tojásában is lelassítja a madarak fejlődését, kisebb súllyal jönnek világra, valamint a későbbi életük során kevesebb utódot nevelnek. Ezek az adatok pedig nemcsak elkeserítőek, hanem elgondolkodtatóak is. 

Canada,Goose,Nest,And,Eggs,Is,A,Large,Wild,Goose
Fotó: meunierd

A zajszennyezés ugyanis minden városnak, illetve még a közelebb eső agglomerációs részeknek is problémája. A csend olyan kincs, mely egyre kevesebb embernek adatik meg, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a város nem csak a miénk. Beleépítünk az állatok életterébe, ezzel pedig alkalmazkodásra kényszerítjük őket. Az életben maradásunk kulcsa a biodiverzitás megőrzése, vagyis, ha már belekényszerítettük az ökoszisztémákat a változásba, legalább azok fennmaradását biztosítanunk kell! 

Little,Baby,Chick,Hatching,From,Its,Egg
Fotó: Anneka

forrás