Szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina

A közvilágítás egyértelmű mumus

Tudjuk, hogy a közvilágítás nem tesz valami jót az embereknek sem, és az állatok bioritmusát is megzavarja. Használata mégis indokolt, hiszen jelentősen visszaszorítja a bűnözést, de vajon meddig kell világítani?

Híresőfényfaélet
2024. augusztus 11. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Light,View,On,The,Street,With,A,Yellow,Street,Light


Kínai kutatók a közvilágítás fákra, pontosabban azok levelére gyakorolt hatásait vizsgálták. Kiderült, hogy az állandó fény (mesterséges + természetes) nincsen jó hatással a levelekre, mert azok megvastagodnak a következtében, így kevesebb CO2 megkötésére képesek. 

közvilágítás, park, lámpa, fák
A közvilágítás sok hátránnyal is rendelkezik. /Fotó: PnPy / Shutterstock

Ezen felül azonban a megvastagodott levelek keményebbek is, kevesebb rajtuk a rovarrágás. A megvilágított fák esetében 2-3%kal is kevesebb a rovarok okozta sérülés, vagyis kevesebb rovar táplálkozik rajtuk, ez pedig kevesebb ragadozót, például madarat jelent. 

Maple,Alley,In,French,Garden,In,Public,Landscape,City,Park
Fotó: Mikhail Gnatkovskiy / Shutterstock

A kutatás arra mutat rá, hogy a városi biodiverzitás – mely alapvetően sem túl gazdag – tovább romlik az állandó fényszennyezés következtében. A közvilágítás nagyon jó dolog, de vajon tényleg szükséges, hogy minden lámpa egész éjszaka világítson? Nem lenne elég, ha “csak” az arra elhaladók előtt és mögött világítaná meg a területet? 

forrás

Nyitókép: Shutterstock