Június 14. Péntek, Vazul

A világosság, ami nem káros, és még mutatós is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az energiatermelésújraértelmezésénéltermészetes, hogy a megújulókra való átállás az elsődleges cél. Azonban, bár ez az energiatípus korlátlan mennyiségben áll a rendelkezésünkre, mégis az energia felhasználásának gyakorlatát sem ártana alaposan átgondolni, hiszen éppen a mérhetetlen éhségünk az, ami idáig juttatott minket.

Energiát!

Ma már nem is igazán tudjuk elképzelni az életünket az áram nélkül, vagy éppen a belső égésű motorral rendelkező járművek jelentette kényelem nélkül. Pedig nem is olyan régen még a gyertya volt az egyetlen, melymegvilágítottaa sötét éjszakákat, és a ló jelentette a leggyorsabb közlekedési lehetőséget. De aztán megjelent a gőzgép, és az események elképesztő sebességgel gyorsultak fel.

kép:mamazon.co.uk

Egy mobiltelefon 10 éve még hatalmas dolog volt, nem mellékesen pedig egy feltöltéssel 3-4 napot is kibírt. Ma már a mobil teljesen természetes, sokszor évente cserélgetett tárgy, melyet naponta kell tölteni, hatalmas kijelzője miatt. A számítógép ma már szinte minden háztartás alapkelléke, a villany, a gáz a legtöbb helyen be van vezetve. Az energiaéhségünk elképesztő méreteket öltött, főleg a gyertya óta. És ha sikerül átállni egy tiszta, nem szennyező energiaforrásra, akkor még jobban elharapódzhat. De miért lenne ez gond?

Problémás részletek

Ha korlátlan mennyiségben van jelen az energia az életünkben, akkor nem spórolunk vele. Ez pedig egyes területeken gond, mivel például a közvilágítást csúcsra lehet járatni. Csakhogy a világítás fényszennyezéssel is jár, amit ma még nem veszünk elég komolyan, pedig hozzájárul az álmatlansághoz, fokozza a stresszt, az állatok alvás - ébrenlétfázisaitis összezavarja, arról már nem is beszélve, hogy csillagot még annyit sem láthatunk, mint most.

kép:techworm.net

Az energiahatékonyság és a fényszennyezés visszaszorítása jegyében készült egy bicikliút Lengyelországban. Egy olyan anyagot kevertek az úthoz, mely akármilyen színben képes leadni a nap közben felvett fényt. Nem zavaróan erős, csak annyit fényt kapunk, mely elég ahhoz, hogy biztonsággal közlekedni lehessen az úton, és az energiaigénye nulla. Ez a megoldás sok helyen alkalmazható lenne, amivel nem csak spórolni lehetne, hanem az éjszakáink is sokkalnyugodtabbaklehetnének, és a kertekben, a fűben fekve is láthatnánk a gyönyörű, csillagos eget.

lead kép:bikecitizens.net