Június 16. Vasárnap, Jusztin

Komoly hatást gyakorolnak ránk és az élővilágra az utcai LED fények

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kép: https://vtacledbolt.hu/spg/599840/Mit-jelent-a-szinhomerseklet

Azzal, hogy a fényszennyezés milyen mértékű problémát képes okozni már többször is foglalkoztunk. Ma már kutatások igazolják, hogy a bolygónk lakosságának 80%-a megvilágított égbolt alatt tölti mindennapjait – pontosabban éjszakáit. Ez az arány az USA és Európa területén már 99%…

Hogy gondot okoz-e ez a fajta világítás? Igen, hiszen a fény és sötétség váltakozása az élet szerves és fontos része, így az evolúció is alkalmazkodott ehhez. A világ emlősállatainak közel 70% éjszakai életmódot folytat, és számukra a fényszennyezés komoly gondot jelent. A költöző madarak összezavarása, vagy éppen a rovarpopulációra gyakorolt hatás sem elhanyagolható, arról már nem is beszélve, hogy milyen gigantikus mennyiségű energiát emészt el a sötétség megszüntetése.

Ez utóbbira már született megoldás, hiszen a pénz sok sziklát képes megmozgatni. Az energiatakarékosság jegyében egyre több a LED, így a közvilágítás, a fényreklámok és más köztéri fényforrások energiafelhasználása minimalizálható. Ezzel azonban van egy újabb gond, nevezetesen az árnyalat. A kék fény ugyanis, melyet előszeretettel használnak ezeknél a világítótesteknél még annál is nagyobb hatással van ránk és más élőlényekre, mint a fényszennyezés önmagában. A 400 és 500 nanométer közti tartományba eső kék sugarak lassítják a növények növekedését, ráadásul vastagabb leveleket eredményeznek, melyek fotoszintézisre való képessége is változik. Hatással van többek közt a molyokra is, melyek jelentős hányada beporzó is - és még hosszasan lehetne sorolni.

De ez a tartomány ránk, emberekre is hatást gyakorol. A kék fény ugyanis hormonális eltolódást vált ki, felborítja a cirkadian ritmust (alvás-ébrenlét), ezzel pedig jelentős és akár veszélyes változásokat is képes elindítani a testben.

kép: vtacledbolt.hu

A mumus azonban nem a LED! Elsősorban azon kell elgondolkoznia az emberiségnek, hogy valóban szükséges-e az éjszakát nappallá tenni, hogy valóban megéri-e feláldozni a saját és más lények pihenésének, életének ritmusát. De mindemellett a LED-ről egyáltalán nem kell lemondani. Más nem kellene, mint alacsonyabb szín-hőmérsékletet választani, ahol már nem a kék fény a domináns, így a fent felsorolt hatások legalább részben kikerülhetőek lennének.

képek és lead kép: shutterstock