Szeptember 19. Csütörtök, Vilhelmina

Holnapután - előttünk a végzetünk

A hollywoodi szuperprodukció valósággá ugyan nem válik, legalábbis nem abban a formában, ahogyan azt a filmben láthattuk, de az óceáni szállítószalag leállása sajnos valóságos veszély és hamarabb érkezhet, mint hinnénk.

HíresővízGolf-áramlatidőjárás
2024. augusztus 12. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Concept,Of,The,Swift,Gulf,Stream,Underwater,Ocean,Current,Flowing


A Holnapután-hoz hasonló filmeknek eladhatónak kell lennie, vagyis a történések erősen eltúlozva szerepelnek benne, romantikus szállal, hősökkel és happy enddel. A valóság azonban ennél egyszerűbb, szürkébb, kérlelhetetlenebb, nem olyan, mint egy katasztrófafilm. 

holnapután fil, Golf áramlat, víz, kontinens
Holnapután a valóságban. /Fotó: GizemG / Shutterstock

A szállítószalag működésének alapfeltétele a sókoncentráció egyensúlya. A sósabb víz lesüllyedése és dél felé áramlása tartja fent a rendszert, mely nemcsak tápanyagokat szállít, hanem gondoskodik arról is, hogy a déli területek ne hevüljenek túl, az északiak pedig ne fagyjanak meg. A leállás azonban erősen átrendezi a viszonyokat a bolygón. 

Gulf,Stream.,North,Atlantic,Drift.,System,Of,Warm,Currents,In
Fotó: Antrakt2 / Shutterstock

Azon túl, hogy ökológiai katasztrófák sorát válthatja ki, a jegesedés egészen az angol partokig húzódhat, miközben a csapadékeloszlás még szélsőségesebbé válik. A hőmérsékleti anomáliák mindennapossá válnak, az élőhelyeket pedig nemcsak az óceánban, hanem a szárazföldön is átalakítja. A tudósok pár éve azon vitatkoztak, vajon megtörténhet-e a leállás. Ma a vita tárgya, hogy mikor. A legvalószínűbb időpont pedig 2050 környékére tehető... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock