Április 28. Vasárnap, Valéria

Több ezer hal pusztult el Texasban oxigénhiány miatt

Világidőjárás
2023. június 14. 14:00
null

Texasban adódott egy kivételesen szemléletes és tragikus példa arra, miért is rossz az, hogy melegszik a vizek hőmérséklete. Persze tudjuk, hogy ettől emelkedik a vízszint, de azért örömmel vesszük, mikor úszni megyünk, hogy a csobbanást nem előzi meg hosszas mosakodás, mert szokni kell a hideg vizet.

A halak azonban egy kicsit másképpen látják ezeket a dolgokat. Quintana Beach County Parknál ökológiai katasztrófa játszódott le 2023. június 10-én, amikor menhaden halak ezrei mosódtak ki a parti fövenyre.

Az illetékesek elsőre vegyi szennyezésre gyanakodtak, de a vízminták ezt nem igazolták. Azonban az okra fényt derítettek: a víz oldott oxigén szintje gyakorlatilag nulla volt a mintavételi helynél, ez pedig mindenképpen tragédiához vezet.

Az oxigénszint csökkenése egyrészt a meleg víz következménye. A most 21,1°C-os víz oxigénmegkötő képessége alacsonyabb a hideg vízhez képest. Ehhez jön még az, hogy a víz nyugodt, az ég pedig felhős volt. A víz nyugodtsága miatt a felszíni oxigéndúsabb víztömeg nem keveredik el, így az alsóbb rétegekben oxigénhiány alakul ki. A felhős időben pedig a vízi növények fotoszintézise is lecsökken, ez pedig tovább ront a helyzeten. Sajnos az ilyen események gyakoriak a területen.

képek és lead kép: Quintana Beach County Park

vízQuintana Beach County ParTexas