Május 13. Hétfő, Imola, Szervác

Sajnos igazolták: tényleg lassul a Golf-áramlat...

Éghajlat
2023. október 09. 08:00
null

Emlékeznek még a Holnapután című filmre? A mű természetesen tele van túlzásokkal, hiszen így lesz a mozi eladható, de az alapvető probléma, amit a Golf-áramlattal kapcsolatosan felvet sajnos valós...

A tudósok folyamatos megfigyelés alatt tartják az áramlatot, hiszen a globális szállítószalag két legfontosabb szereplője közül az egyik. Az áramlat nem csak az ökoszisztémák életében elengedhetetlen, hanem a hőmérsékleti szabályozásban, a táplálékszállításban, sőt, még olyan részegységekben is, amikre nem is gondolnánk.

A Golf-áramlat jelentősen befolyásolja a kontinentális Európa éghajlatát is. A kutatók pedig 40 év megfigyelései alapján megállapították, hogy az áramlat a Floridai-szorosnál ez idő alatt 4%-ot lassult. Ez pedig már túlságosan nagy adat ahhoz, hogy véletlen lehessen.

kép: SPL

A lassulás ránk nézve is komoly gondokat generálhat. A telek erősebbek és hidegebbek lesznek, miközben az időjárási szélsőségek erősödnek. A csapadékeloszlás még jobban eltolódik, a hőhullámok ereje fokozódik, a távlati hatásai pedig beláthatatlanok. Az áramlat lassulásának megállítása kulcskérdés, nem lehet félvállról venni és mindenképpen nemzetközi összefogást igényel!

képek és lead kép: pixabay

Golfproblémaélet