Szeptember 20. Péntek, Friderika

Elektromos hatótávpara

Az elektromos közlekedés egyik nagy hátráltatója a hatótávpara, vagyis az a félelem, hogy meg kell állni, tölteni a járművet. Ez nagyon hosszú idő, ami miatt pedig nem jutunk el időben a célállomásra.

HíresőLucidhatótávenergia
2024. augusztus 03. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
1,200,Hp,And,A,Hundredth,In,2,Seconds.,Here,Is


Ez ellen pedig az elektromos autók gyártói igyekeznek fellépni, több módszerrel. Vagy az akksit növelik, ami nagyon drága és nehéz, vagyis nem igazán jó megoldás, vagy a töltési idő csökkentésén dolgoznak. 

elektromos autó, Lucid orr
Elektromos autóval, a lehető legmesszebbre... /Fotó: Around the World Photos / Shutterstock

A Lucid Air azonban egy másik lehetőséget, az energiahatékonyság optimalizálását választotta, mikor frissítette az Air Prue modelljét 2025-re. A cél pedig megvalósult, az autó jelenleg a leghatékonyabb energiafelhasználással rendelkezik a piacon, 1 kilowatt energia elég 8 km megtételéhez. 

Chicago,-,Circa,April,2023:,Lucid,Air,Touring,Sedan,Display
Fotó: Jonathan Weiss / Shutterstock

Ez azt eredményezi, hogy a 84 kWh-s akkumulátorral szerelt változat is megtesz 676 km-t egyetlen feltöltéssel. De ha hajlandók vagyunk mélyebben a pénztárcánkba nyúlni – bányamélyen, hiszen ehhez több mint 40 millió forintra lesz szükségünk –, akkor a nagyobb akksis változattal már 824 km is megtehető egyetlen feltöltéssel! 

forrás

Nyitókép: Shutterstock