Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Energiatermelés és tárolás egy helyen

Energiatermelés - ebben a megújulók már egész jól állnak, hiszen az EU energiamixében is már vezető szerepük van. Ugyanakkor az energia tárolása továbbra is kihívás, nem utolsó sorban befektetés.

Híresőszénszálenergiatárolás
2024. július 07. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Black,Carbon,Texture,,Metal,Texture,,Industry,,Background

 

Az energia tárolásához akkumulátorok kellenek, ezeknek van alapanyag költsége, gyártási költsége, ártalmatlanítási költsége, és akkor az energiatermeléssel járó kiadásokról még csak szó sem esett. 

energiatermelés, tárolás, szuénszál, tekercsek
Energiatermelés és tárolás - ez a két legfontosabb szempont. /Fotó: stockphoto-graf / Shutterstock

A lítium ráadásul – mely jelenleg az energiatárolók zömének fontos összetevője – ritka anyag, kitermelése pedig természetkárosítással jár. A svéd Sinous azonban gondolt egy nagyot, és kifejlesztette, hogyan lehetne a szénszálakat energiatárolásra használni. Ehhez ugyanis az elektrokémiai tulajdonságaik meg is vannak. 

Black,Kevlar,Texture,Carbon,Fiber,Streaked,Fabric,Background,Striped,Wavy
Fotó: naratrip / Shutterstock

Az eljárásban az igazán szép az, hogy nem kell hozzá új szénszálakat létrehozni, a már meglévők is alkalmasak erre – mint például a szélturbinák hatalmas lapátjai. De itt nem kell megállni, hiszen a szénszál igen erős, tartós és könnyű anyag, autókban is használható, így az elektromos autók súlya lényegesen csökkenne, ami akár 70%-os hatótávnövekedéssel is járhatna. Sőt, szénszál az épületekben, használati tárgyakban, bútorokban, sőt, szinte bárhol megjelenhet... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock