Július 9. Kedd, Lukrécia

Hamuban tárolt energia? Működőképes lehetőség!

Mára a legnagyobb problémát nem is a tiszta energia megtermelése jelenti, hanem annak megfelelő tárolása. Hiszen a megújulók ellen az egyik legmeghatározóbb érv éppen az, hogy nem állnak rendelkezésre akármikor, nem lehet a termelést egyszerűen ki- és bekapcsolni.

Híresőenergiatároláshamu
2024. május 25. 14:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


Az nem kérdés, hogy a fosszilis energiatermelés nem maradhat, le kell vele állni a lehető leggyorsabban, vagyis valahogy meg kell oldani az energia megfelelő tárolását, méghozzá olcsón. Jelenleg is vannak működő megoldások, ezek egyikét gondolta tovább a Barcelonai Egyetem kutatócsoportja. Ötletük egy olyan anyagot hasznosít, mely egyébként “hulladék”, sőt, környezetterheléssel is jár! A vulkáni hamu eddig inkább bosszúságot okozott, de most lehet, hogy a megoldás kulcsa lesz.

hamu,oszlop,vulkán,vulkanikus,tevékenység
Fotó: Pixabay

A cél az volt, hogy az úgynevezett CSP (concentrated solar thermal power) erőművekben hatékonyabban lehessen tárolni az energiát. Ezek a naperőművek tükrökkel koncentrálják a napsugarakat egy toronyba, így hoznak létre forró gőzt, mely turbinákat hajt az energiatermeléshez. A felesleges energiát pedig hatalmas tartályokban tárolják, olvasztott só formájában. Ez a különleges só képes az energia elraktározására és leadására, akár egy napig is. Tárolása azonban nehézkes, hiszen korrodálja a tartályt és a csöveket, azaz komoly fenntartási és biztonsági költségeket eredményez. 

Hatalmas mennyiségű vulkáni hamu keletkezik egy-egy kitörésnél / Fotó: Pixabay

A kutatók a vulkáni hamu felhasználását vizsgálták az energiatárolásra. Az elképzelés szerint ez az anyag helyettesíthetné a sót, mert bár egy kiló kevesebb energiát tárol, mint a só esetében, beszerzése és tárolása is sokkal olcsóbb, nem korrodálja a tartályt. Ráadásul begyűjtése a környezetre is jó hatással van, hiszen a túlságosan vastag hamuréteg a földnek sem tesz jót. A hamu mindezek mellett jóval magasabb hőt is elvisel, hiszen 750°C-os forróságot képes magába zárni, mely 250°C-kal több, mint amire a só képes. Ezen eredmények meglehetősen biztatóak a hamu energiatárolási felhasználásával kapcsolatosan. 

forrás