Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Hatékony energiatároló kerülhet megépítésre idehaza

Világidőjárás
2023. december 03. 08:00
null

A szélenergia kiaknázása idehaza egy jó ideje elakadt. Most felröppentek a hírek, hogy ez változni fog, ami igaz is, de nem abban az időtávban, ahogyan sokan reménykedtek benne. A szélerőművek telepítésére sajnos 2029 még várni kell.

 

Újítás azonban lesz az energiaszektorban, igaz, nem termelő egység formájában. Egy ideje tervezett projekt került újra előtérbe, mely az energiabiztonság megteremtésében játszik szerepet. Ez pedig az úgynevezett szivattyús erőmű.

 

Bár azt sugallja, ez a létesítmény nem termel áramot, hanem tulajdonképpen egy nagy, természetes akkumulátor. Két víztartályt kell elképzelni, az egyik magasan, a másik alacsonyabban helyezkedik el. Mikor az áram ára nagyon alacsony, azaz túltermelés van, akkor szivattyúk segítségével a vizet a felső tárolóba pumpálják. Amikor pedig megugrik az áram ára, mert hiány van, akkor elkezdik leengedni, amivel visszanyerik azt az energiát, amit a felpumpálásba beletettek. 

 

Alapvetően ez egy nagyon jó megoldás, környezetbarát, hatékony, de sajnos az is igaz, hogy jelentős környezetátalakítással jár, ami nem feltétlenül pozitív dolog. Cserébe azonban a megújulókkal együtt járó ingadozás csökkentésében nagyon is hatékony szerepet képes betölteni. Az erőmű felépítésének helye egyelőre nem tisztázott.

vízenergiatárolás