Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Gravitációs erőmű lehet egy elhagyott bánya jövője

Híreső
2024. február 11. 14:00
Background,And,Texture,Of,Underground,Tunnel,With,Real,Surface,Of

A megújulókra való áttérés szükségszerű, elkerülhetetlen, de sajnos egyfolytában szembe kell nézni a témával kapcsolatos egyik legnagyobb mumussal: mi van akkor, ha a megújulók épp nem termelnek?

Environmental,Protection,,Renewable,,Sustainable,Energy,Sources.,Plant,Growing,In,The
Fotó: chayanuphol

Nehéz megteremteni az energiabiztonságot úgy, hogy a termelő egységre, annak időbeni aspektusiara nem sok ráhatásunk van. Nem mi teremtjük a szelet vagy a napsütést, vagyis nem tudjuk kellően befolyásolni azt, mikor mennyi energia álljon rendelkezésre. Erre lehet jó megoldás az energiatárolás, amit azonban hatékonyan megoldani egyelőre nemigen tudunk.

Copper,Mine,Worker,Open,Pit,Mine,Surveying
Fotó: Einstock

Vannak azonban olyan elképzelések, sőt, futó projektek is, melyek hatékonyan képesek megoldani ezt a problémát úgy, hogy az nem kerül csillagászati összegekbe és nem pumpálja tele még jobban károsanyaggal a légkört, vagy szipolyozza ki a Föld tartalékjait. Az egyik legígéretesebb megoldás pedig olyasmit használ, amivel mindenki találkozik, sőt tanul is róla már általános iskolában. Ez pedig a gravitáció.

Panoramic,View,Of,Coal,Mine.,Open,Pit,Mine,Industry,,Big
Fotó: Mr. Tempter

Egy finn település, Pyhäjärvi rendelkezik Európa legmélyebb, már leszerelt bányájával - ami így tulajdonképpen csak egy nagy lyuk. Ennek segédaknáját, egy 530 méter mély részt használna a skót Gravitricity vállalat. Terveik szerint egy olyan szerkezetet építenek ide, mely, amikor éppen felesleges energia áll rendelkezésre, hatalmas súlyokat emel fel a mélyből. Mikor pedig energiára van szükség, akkor leereszti azokat, a csörlők pedig generátorokként viselkedve energiát nyernek vissza a műveletből. A tervek alapján így mintegy 2 MW teljesítmény tárolására lehet alkalmas a bánya. És hogy mennyire nem elrugaszkodott ötlet a bányák ilyen irányú hasznosítása? Kutatók szerint a világ elhagyott, leszerelt bányáiban hasonló elven tárolható energia mennyisége mintegy 70TWh- ami a világ egy teljes napi energiaigényének felel meg.

 

gravitációenergiatárolás