Azzal tisztában vagyunk, hogy dacára annak, hogy az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszerünk a csapvíz, idehaza mégsem kedveljük annyira. Egy friss kutatás azonban most rámutat, világszerte ez a helyzet.
Nyilván nem mindenhol olyan jó minőségű a csapvíz, mint idehaza, így érthető, ha például Afrikában nem bíznak az emberek annak minőségében. De az USA területén élők 38%-a is így van ezzel.
A fejlett nyugati civilizációkban az ivóvíz, pontosabban a csapvíz erősen ellenőrzött, fontos, központi szerepet betöltő élelmiszer. A tanulmány, melyet a Northwestern Egyetem és a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem globális egészségügyi szakértői készítettek, arra is rámutat, hogy amennyiben kétségeink vannak a csapvíz biztonságosságával kapcsolatosan, az bizony mentálisan is megterhelő.
Így sokan – ha tehetik – palackozott vizet, vagy üdítőt isznak. Ez pedig alapból hibás, hiszen azon túl, hogy környezetkárosító a palack, maga a víz is mikroműanyagok tömegét tartalmazza, jóval nagyobb arányban, mint a csapvíz – ez pedig egészségkárosító, amire egyre több tanulmány rámutat. A cukrozott üdítők egészségre gyakorolt romboló hatásait pedig még nem is említettük...
Nyitókép: Shutterstock