Szeptember 16. Hétfő, Edit

Csapvíz? Inkább nem...

Azzal tisztában vagyunk, hogy dacára annak, hogy az egyik legjobban ellenőrzött élelmiszerünk a csapvíz, idehaza mégsem kedveljük annyira. Egy friss kutatás azonban most rámutat, világszerte ez a helyzet.

Híresővízcsapvízmikroműanyag
2024. augusztus 31. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
Water,Pouring,Flow,On,Woman,Hand,On,Nature,Background


Nyilván nem mindenhol olyan jó minőségű a csapvíz, mint idehaza, így érthető, ha például Afrikában nem bíznak az emberek annak minőségében. De az USA területén élők 38%-a is így van ezzel. 

csapvíz, pohár, moha, kő
Csapvíz - a világ jelentős része nem bízik benne. /Fotó: Alter-ego / Shutterstock

A fejlett nyugati civilizációkban az ivóvíz, pontosabban a csapvíz erősen ellenőrzött, fontos, központi szerepet betöltő élelmiszer. A tanulmány, melyet a Northwestern Egyetem és a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem globális egészségügyi szakértői készítettek, arra is rámutat, hogy amennyiben kétségeink vannak a csapvíz biztonságosságával kapcsolatosan, az bizony mentálisan is megterhelő. 

Így sokan – ha tehetik – palackozott vizet, vagy üdítőt isznak. Ez pedig alapból hibás, hiszen azon túl, hogy környezetkárosító a palack, maga a víz is mikroműanyagok tömegét tartalmazza, jóval nagyobb arányban, mint a csapvíz – ez pedig egészségkárosító, amire egyre több tanulmány rámutat. A cukrozott üdítők egészségre gyakorolt romboló hatásait pedig még nem is említettük... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock