Szeptember 8. Vasárnap, Adrienn

Víz - csapból vagy palackos?

A víz maga az élet, ez azonban egy kicsit más színezetet kap, ha azt kérdezzük, csapvíz vagy palackos? A választás sokaknak nem könnyű, hiszen rémhírek sora terjed a csapvízzel kapcsolatosan, így inkább a palackozott megoldás mellett döntenek, de rosszul teszik.

Híresőműanyagvízcsapvíz
2024. július 15. 11:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
A,Glass,Of,Cold,Water,With,Ice,On,Rustic,Table.


Tény, hogy balesetek előfordulnak, és az ivóvíz minősége is megsínyli ezeket a történéseket, de a rend gyorsan helyreáll, és úgy is marad. Hazánkban az egyik legtöbbször és legszigorúbban ellenőrzött “élelmiszer” a csapvíz. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai hosszú időn át sűrű mintavételekkel ellenőrizték a budapesti csapvizet, a Dunától egészen a csapig lekövetve annak útját. 

víz, nő, iszik, piros, ruhában
Víz nélkül bizony nincs élet - de melyik a jobb: a csapvíz vagy a palackos? /Fotó: Zoteva / Shutterstock

Nem lehet vitatkozni azzal a ténnyel, hogy bizony a főváros hatással van az ivóvíz minőségére. Gyógyszermaradványok, vegyi szennyeződések, illetve a klímakatasztrófa hatásai is jelen vannak a vízben. Azonban a megfelelő parti szűrésnek köszönhetően a budapesti ivóvízből mindezen szennyeződéseket ki lehet szűrni, így a víz minden szempontból biztonságos! 

Thirst,Human,Wanted,To,Drink,Water,And,Filling,Up,A
Fotó: Alena Matrosova / Shutterstock

Ezzel szemben a palackos verziókban a víz minősége ugyan kiváló, ám számolni kell az elkerülhetetlennel, ez pedig a mikroműanyag szennyezés. A palackokból megkerülhetetlenül, milliószám válnak le ezek az anyagok, melyek az emberi szervezetbe jutva gyulladásokat és más problémákat is létre hozhatnak. A palackok pedig a környezetet terhelik rendkívüli mértékben, illetve a mikro- és nanoműanyagok mindenhova lejutnak a világon, hatásaikat hosszabb távon pedig egyelőre nem ismerjük, csak sejtjük, hogy komoly baj forrásai lehetnek... 

forrás

Nyitókép: Shutterstock