Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Meg kell tartanunk az esővizet - országos léptékben is!

Itthon
2023. augusztus 14. 08:00
null

Magyarország a vizek hazája - legalábbis szeretjük ezt gondolni és hallani. Mert ha ezt halljuk, akkor az olyan klímakatasztrófával összefüggő rémképek, mint az elsivatagosodás, az ivóvíz hiánya, az aszály rombolása és hasonlók kevésbé rémítenek meg minket. A vizek hazájának csak nem kell tartania ezektől, vagy nem?

Nos, érdemes lenne finomítani a kijelentésen. Hazánk nem a vizek otthona, hanem az átfolyó vizek otthona, amiből rögtön látszik, hogy megtartani a vizet egészen más lapra tartozik. Ebben pedig most nem vagyunk valami jók, amit jól mutatnak az elmúlt időszak esőzései is. Dacára annak, hogy elképesztő mennyiségű eső érkezett, mely villámáradásokat generált szerte az országban, az Alföld egy része most is aszályos terület, nincs a talajban elegendő víz.

Sajnos a hirtelen érkező nagy mennyiségű csapadékot a föld nem tudja olyan gyorsan magába zárni, mint kellene – többek közt ez az oka a villámáradások egyre nagyobb léptékének is. Számolni kell azzal is, hogy hatalmas a mesterséges vízzárókkal lefedett terület, vagyis túlságosan sok helyen alkalmazzuk a betonozást, mely a vizet elzárja a talajtól. De vidéken sem jobb a helyzet, hiszen a vízmegtartás képessége ugyan megvan, a gyakorlata azonban egyelőre nem. Viharokkal, hasonló, özönvíz-szerű esőzésekkel pedig egyre nagyobb százalékban kell számolni a következő években. A növekedés mértéke meglepő, ahogyan arra a Világgazdaság cikke is rámutat:

“országosan 40-50 százalékkal, a Nyugat-Dunántúlon ennél is kicsivel többel, Budapesten pedig 50-70 százalékkal.”

Nem mellékesen ez szennyezheti az ivóvízkészleteket, ami komoly kihívások elé állítaná az egész országot, valamint számolni kell azzal is, hogy a viharok az okozott kár mértékében is jelentősen növekvő tendenciát mutatnak, hiszen már a mostani pár nap is elképesztő károkat okozott szerte az országban.

Hogy merre érdemes mozdulni? Mindenképpen a természetközeli megoldások irányába. A vízmegtartás képességének növelése - például a rosszabb adottságú művelési területeken a tavak, természetes víztározók kialakítása igen jó megoldás, mely nem csak a víz megtartását teszi lehetővé, hanem a mezőgazdasági lehetőségeket is fenntarthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá képes tenni.

képek és lead kép: shutterstock

elsivatagosodásAlföldivóvíztalaj