Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Sokkal több mikro és nanoműanyag van egy két literes palackos vízben, mint eddig hittük...

Híreső
2024. január 14. 14:00
Problem,Plastic,Bottles,And,Microplastics,Floating,In,The,Open,Ocean.

 

Igyunk vizet, hiszen ez a legegészségesebb és legtermészetesebb italunk, amit csak elérhetünk. Ez oké, de miből is igyuk ezt a bizonyos vizet? A csapból? Na azt már nem, hiszen ki tudja mivel van szennyezve....

Environmental,Pollution,And,Water,Microplastic.,Microplastics,Or,Tiny,Plastic,Particles
Fotó: chayanuphol

Sajnos tény, hogy a csapvíz sem a legtisztább, de azért azzal is tisztában kell lenni, hogy ez az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer hazánkban, vagyis bár lehetnek benne nem oda illő anyagok, azok mindenképpen határérték alatt maradnak. Ez azonban sokaknak nem elég, így inkább a palackos víz mellett döntenek.

Microplastics,In,Soil,A,Test,Tube,With,Soil,Sample,-
Fotó: Kuttelvaserova Stuchelova

Nem járnak jobban... Ahogy fejlődik a tudomány és a mérési módszerek, úgy durvulnak a korábban napvilágot látott adatok. Tudjuk, hogy a palackos víz sajnos mikroműanyagot tartalmaz, nem is keveset. Egy friss kutatás azonban egy kicsit pontosította, mit is jelent a “nem is kevés”. Nem csak mikro, hanem nanoműanyag szemcséket is mértek, így pedig két liter PET palackba zárt vízben bizony 240 000 szemcsét regisztráltak átlagosan. Ez brutálisan nagy szám, mintegy 10-100-szor akkora, mint azt az előző adatok mutatták. Ráadásul nanorészecskékről van szó, ami azt jelenti, hogy képesek bejutni a szövetekbe, a sejtekbe és ott potenciálisan leállíthatják a sejtműködést, illetve káros vegyi anyagokat vihetnek a sejtekbe.

Microplastic,In,Food,,Environment,And,Health,Concept,,Person,Putting,A
Fotó: Andrzej Rostek

Tehát továbbra is igyunk vizet, de ne műanyagból! Sem a palack, sem a pohár esetében nem jó megoldás, hiszen ott az üveg, amivel nincsen ilyen gond, vagy a fém, mely szintén nem áraszt el minket mikro és nanoműanyagokkal. Erre érdemes a kulacsok esetében is figyelni, hiszen ezek többsége is műanyag, vagyis ugyan ott tartunk, mint a palackozott víz esetében. Igaz, ezek a műanyagok azért erősebbek, de kikerülhetetlenül kopnak ezek is. A műanyagmentesség az egészség egyik legjobb támogatója.

műanyagvízpalack