Az ember mindenevő, de azért ennek is van egy határa. Ugyanakkor el kell ismernünk, hogy annak, hogy a bogarak undort váltanak ki belőlünk, inkább kulturális és tanult okai vannak.
A bogarak ugyanis a világ számos országában szerepelnek az élelmiszerek listáján. Viszonylag könnyen elkaphatóak, magas a tápanyagtartalmuk, nem csoda, hogy őseink rákaptak fogyasztásukra. Igaz, az idők során ez a fogás kikopott a legtöbb terület étlapjáról.
De még ezzel együtt is egyes becslések szerint mintegy 2 milliárd embertársunk fogyaszt rovarokat előszeretettel. Hogy mennyivel gusztustalanabb ez, mint a marhagyomor, a kakashere, a saját mocskát taposó disznóköröm vagy más ínyencségek, azt mindenki döntse el maga.
Az azonban tény, hogy a rovarok tenyésztése sokkal környezetbarátabb, mint a marhatenyésztés, de kenterbe veri a szárnyasok tenyésztését is. Nagyon gazdag fehérjeforrás, és igen, képes lehet megoldani a világ élelmezési és élelmiszerbiztonsági problémáit is. Mára pedig egyre több modern, fejlett gazdaság is engedélyezi a rovarok fogyasztását, nemrégiben éppen Szingapúr állt be a sorba 17 fogyasztásra engedélyezett rovarfajjal.
Nyitókép: Shutterstock