Szeptember 16. Hétfő, Edit

Allergiaellenes bogár a láthatáron

A különböző allergiákat célzó megoldások tömege kerül forgalomba, ám ezek magát az okot nem szűntetik meg. Holott megoldás van, nem is messze, és ez bizony a parlagfű esetében is igaz, mely nagyon sok ember életét keseríti meg.

Híresőparlagfűallergiabogár
2024. augusztus 04. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null


A parlagfű pollenje milliók életét keseríti meg, és többnyire hiába kutatják az allergiaellenes, hatékony szereket, sikertelenül zárul a folyamat, és tüsszögnek tovább. 

allergiaellenes, bogár, parlagfű, rágja
Allergiaellenes bogár, bár ez a rovart nem igazán érdekli... /Fotó: Wikipedia commons

A természet azonban egy nagyon érzékenyen, finoman hangolt rendszer, és a parlagfű ennek szerves része, megvan a feladata, a haszna, és megvan a maga természetes ellensége is, mely képes kordában tartani a terjedését, így pedig az allergia megjelenését is jelentősen mérsékelni – már ami a parlagfűpollent érinti. 

Ragweed,Blooming,Bushes.,Dangerous,Weed,Flower,Hay,Fever.,Ambrosia,Artemisiifolia
Fotó: Anna Skliarenko / Shutterstock

Ez a szuperhős a parlagfű-olajosbogár, mely már hazánkban is megjelent. Az eredetileg Észak-Amerikában honos faj ugyancsak invazív – akárcsak a parlagfű –, azonban kapcsolata a növénnyel ünnepelt vendéggé teszi idehaza is. Lárvája ugyains előszeretettel fogyasztja a veszélyes hazai gyomokat, köztük a parlagfűfélék széles skáláját is, míg kultúrnövényekkel szerencsére nem szívesen táplálkozik. Nagymértékű elterjedéséhez azonban még időre van szükség. 

forrás

Nyitókép: Wikipedia commons