Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Az allergiások szervezetében magasabb a mikroműanyagok koncentrációja

Híreső
2024. április 14. 11:00
Microplastics,At,Hand,,Microplastics,,Air,Pollution,,Aquatic,Microplastics,,Food,Microplastics.

A mikorműanyagoknak való kitettség már elkerülhetetlen, de ezzel valamiért nem igazán foglalkozunk. Hiszen olyan kicsikék, mégis, mit tehetnek velünk? Nos, az egészségünkre gyakorolt hatásuk okán nagyon is sokat. 

Close,Up,Side,Shot,Of,Microplastics,Lay,On,People,Hand.concept
Fotó: chayanuphol

Azt már tudjuk, hogy a szív és érrendszeri bajok esetében a mikorműanyagok szerepe meglepően nagy. A törökországi Kirikkale Orvostudományi Egyetem Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Kar gondozásában megjelent friss tanulmány szerint azonban kapcsolat van az allergiás reakciók okozta orrnyálkahártya gyulladás és a mikorműanyagoknak való kitettség között. 

Microplastic,In,Food,,Environment,And,Health,Concept,,Person,Putting,A
Fotó: Andrzej Rostek

Bár nem nagy esetszámú a tanulmány (36 allergiás és 30 egészséges önkéntes), de az eredmények tekintetében így is meghökkentő a tanulmány, hiszen igazolta, hogy magasabb a mikroműanyagok koncentrációja a szervezetben az allergiások esetében. Vagyis tulajdonképpen allergiát okoz, vagy legalábbis fokozza azt a mikroműanyag szennyezés. 

Multicolored,Pieces,Of,Microplastic,In,Drop,Of,Water.,Vector,Illustration
Fotó: Crazy nook

Hogy mit tehetünk ellene? Ne vegyünk műanyagot! Ezt mondani könnyebb, mint megtenni, de nagyon úgy tűnik, hogy megvan a műanyag palackok ideális helyettesítője, mely ráadásul régebb óta hever előttünk, mint maguk a műanyagok. Ez pedig az alumínium, mely végtelenszer újrahasznosítható anyagromlás nélkül, azaz a gyártására sem kell sokáig támaszkodni, igaz, a visszagyűjtésének minkéntje erősen javításra szorul... 

műanyagallergiaember